Pjongjang možda nastavlja s akcijama obogaćivanja uranija

Web stranica navodi da su nedavni satelitski snimci pokazali da postoji kretanje vozila, opreme i osoblja (EPA)

Glavni nuklearni kompleks Sjeverne Koreje pokazuje nastavak aktivnosti oko postrojenja za obogaćivanje uranija, što nagovještava da su u toku operacije u fabrici, objavila je web stranica za analizu Sjeverne Koreje 38 North, kojim rukovodi think tank Stimson centar iz Wshingtona.

Web stranica navodi da su nedavni satelitski snimci pokazali da postoji kretanje vozila, opreme i osoblja u blizini objekta za uranij u nuklearnoj elektrani u Yongbyonu, prenosi agencija Yonhap.

“Naše zapažanje, da se periodični transport materijala nastavio u kompleksu za obogaćivanje uranija tokom vremena, daje nove indikatore da je kompleks operativan i da stoga najvjerovatnije proizvodi obogaćeni uranij”, naveo je ‘38 North’ na osnovu satelitskih snimaka napravljenih u proteklih nekoliko mjeseci.

‘Sigurnosni izazov’

Ranije ovog mjeseca Washington je objavio izvještaj o sigurnosnoj situaciji na području Pacifika, u kojem je Sjeverna Koreja nazvana “odmetničkom državom”.

“Sjeverna Koreja je razvila interkontinentalnu balističku raketu u cilju da bude sposobna napasti kontinentalni dio SAD-a nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama”, navodi se u tom izvještaju.

Washington, također, tvrdi da će Pjongjang ostati sigurnosni izazov, dok ne postigne “konačnu, potpunu denuklearizaciju, koja može biti potvrđena”.

Izvor: Agencije