Oglasi

PILPG: Osnovana sumnja da su Rohinje žrtve genocida

Arakanski muslimani su žrtve genocida i zločina protiv čovječnosti u Mijanmaru, pokazuje istraživanje američke organizacije.
Mijanmarski zločini nad arakanskim muslimanima su bili pomno planirani i sistematični, pokazuje istraživanjeEPA

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava - PILPG, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćila je da je opsežnim istraživanjem došla do razumnih dokaza da su arakanski muslimani žrtve genocida i zločina protiv čovječnosti u Mijanmaru.

Po nalogu američkog State Departmenta, Public International Law & Policy Group je proveo opsežno istraživanje o zločinima počinjenih nad ugroženom manjinom Rohinja, a objavljen je i preliminarni izvještaj, pod nazivom "Činjenično stanje i pravna analiza", prenosi Anadolija.

Istraživači su razgovarali s više od 1.000 pripadnika Rohinja zajednice koji su od oktobra 2016. godine protjerivani iz mijanmarske regije Arakana.

Oni svjedoče da su godinama bili žrtve ograničene slobode kretanja, otimanja imovine, ograničenog pristupa hrani, pritisaka na religijskoj osnovi, prijetnji fizičkim napadima, prisilnog rada i brojnih drugih nasilnih ugrožavanja njihovih prava i sloboda.

'Spaljene leševe bacali u rijeku'

U izvještaju se navodi da brutalni progoni arakanskih muslimana traju od 2012. godine, a da su mijanmarske oružane snage taj proces znatno intenzivirale od augusta prošle godine.

Istraživači navode da su mijanmarske snage pred početak intenziviranja napada na Rohinje znatno povećali vojno i policijsko prisustvo u toj regiji i evakuirale pripadnike drugih etničkih grupa iz tog dijela Arakana.

"Napadi mijanmarskih snaga su bili okrutni. Više od 20 posto naših arakanskih sagovornika je ranjavano, kuće i sela njih 70 posto su srušena i spaljena. Njih 80 posto je izgubilo bližeg člana porodice i svjedočilo ubistvu nekog od prijatelja ili poznanika", navodi se u izvještaju PILPG-a.

Dalje se navodi da su mijanmarski zločini nad arakanskim muslimanima bili pomno planirani i sistematični, a da su pripadnici ugrožene manjine lišeni svake mogućnosti pružanja otpora i primorani na izgnanstvo.

"Mijanmarska vojska je spalila brojne leševe žrtava, sahranjivala ih u masovne grobnice i bacala u rijeke", navodi se u izvještaju.

Kompletan izvještaj istraživanja koje je provedeno na bazi razgovora s Rohinja izbjeglicama u Bangladešu bi trebao biti objavljen tokom dana.

Ubijeno više od 24.000 ljudi

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine.

Pod plaštom borbe protiv "militantnih napada na policijske punktove", mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohinje, u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela.

Iz te regije je blizu 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.