Petsas osudio uvredljiv jezik o Erdoganu u grčkoj štampi

Grčki list Demokratia objavio je naslov u kojemu na turskom kaže Erdoganu da se "gubi" (EPA)

Portparol grčke vlade Stelios Petsas osudio je uvredljiv jezik o predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu u grčkoj dnevnoj štampi u posljednje vrijeme. On je istakao da je takav način izvještavanja u suprotnosti s grčkim vrijednostima i za svaku je osudu, prenosi Tanjug pozivajući se na ANA-u.

U postu na Twitteru koji je objavio danas, Petsas je napisao da grčki narod njeguje slobodu govora i nezavisnost medija, koje štiti i ustav. To, međutim, ne negira odgovornost da se poštuju strani lideri, istakao je Petsas i rekao da je uvredljiv jezik u suprotnosti s grčkim vrijednostima i da ga grčka vlada osuđuje.

Na vrhuncu je napetost između dvije zemlje u vezi s istraživanjem plinskih nalazišta u vodama Sredozemlja na koje pravo polažu i Turska i Grčka.

Spor je u petak ušao u novu fazu kada je ministarstvo vanjskih poslova u Ankari pozvalo grčkog ambasadora u Turskoj pošto je grčki list Demokratia objavio naslov u kojemu na turskom kaže Erdoganu da se “gubi”.

“Grčki list je izašao danas s ružnim naslovom koji se odnosi na predsjednika Erdogana. Pozvali smo grčkog ambasadora”, rekao je novinarima turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

No ubrzo nakon toga poslane su poruke pomirenje i sa turske i sa grčke strane.

Turski predsjednik Erdogan je nešto ranije u petak rekao da nema “nikakvog problema s tim da se sastane s grčkim premijerom Micotakisom”.

“No važno je znati o čemu ćemo razgovarati i u kojem opsegu”, dodao je, uvjetujući održavanje takvog susreta s pokazivanjem “dobre volje” Atine.

Smirivanje tenzija

Najutjecajni evropski čelnici su se uključili u smirivanje napetosti između dvije članica NATO-a, uključujući njemačku kancelarku Angelu Markel, ili francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, govoreći o napetostima u Istočnom Mediteranu, poručio kako je potrebno ponovo otvoriti odgovoran dijalog, javlja agencija Anadolija. 

Macron je putem zvaničnog Twitter profila uputio poruku na francuskom, a potom i na turskom jeziku, a u vezi situacije u Istočnom Sredozemlju. 

“U Ajacciou smo poslali jasnu poruku Turskoj. U dobroj namjeri, bez naivnosti, otvorimo ponovo odgovoran dijalog. Ovaj poziv ujedno je i poziv Evropskog parlamenta. Čini se da se čuo. Nastavljamo dalje”, poručio je Macron. 

Kriza između Turske i Grčke je na dnevnom redu evropskog sastanka na vrhu 24. i 25. septembra u Briselu.

Izvor: Agencije