Oglasi

Petritsch: 'Trgovinski rat u malom' zbog odluke Kosova

Bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo kaže da podizanje takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 posto što prije mora biti povučena.
Ovakve mjere su apsolutno kontraproduktivne na zapadnom Balkanu, poručio je Wofgang PetritschAl Jazeera

Ovo je "trgovinski rat u malom", kaže bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Wolfgang Petritsch, povodom odluke Kosova da podigne takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 posto.

"Ta mjera mora biti što prije povučena", kazao je on za Tanjug i istakao da je odluka u potpunoj suprotnosti s pravilima sporazuma CEFTA, ali i principima EU-a.

Dodao je da je veoma zabrinut, jer se nazire "trgovinski rat u malom".

Apsolutno kontraproduktivne mjere

"Imamo već dovoljno problema s Kinom, SAD-om i Evropom. Ovakve mjere su apsolutno kontraproduktivne na zapadnom Balkanu, gdje se trebaju riješiti posljednja otvorena pitanja, prije svega da se kroz dijalog dođe do rješenja između Srbije i Kosova", naglasio je Petritsch.

Petritsch, koji je učestvovao na pokretanju Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Evrope - SEEBDN iz Beča, ponovio je da su takve mjere u potpunoj suprotnosti s CEFTA sporazumom, ali i, prije svega, svim pravilima EU-a.

"Moramo sve preduzeti, a Brisel se već javio, da se te mjere što prije povuku. U suprotnom bi to moglo imati teške posljedice po dijalog Srbije i Kosova", naglasio je on.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.