Pepeo Norodoma Sihanouka raspršen po Mekongu

Pepeo je prosut u rijeku Mekong (AFP)

Pepeo bivšeg kralja Kambodže Norodoma Sihanouka, kremiranog dan prije, raspršen je u utorak u rijeku Mekong, koja prolazi kambodžanskim glavnim gradom, na svečanosti koju je prenosila i državna televizija.

Vjernici su se okupili na obali, odakle je bogato okićena barka s pepelom krenula do ušća rijeke Tonle Sap u Mekong.

Ranije su kraljica-majka Monique i kralj Sihamoni, u čiju korist je Sihanouk abdicirao 2004. godine, skupili pocrnjele kosti pokojnika kako bi ih očistili kokosovim mlijekom i vodom iz izvora uzete iz planine na sjeverozapadu zemlje.

Ti će ostaci biti odneseni u četvrtak u kraljevsku palaču, posljednjeg dana sedmice obreda.

Urna će biti položena pored jedne od kćeri bivšeg kralja, preminule vrlo mlade, u skladu sa željama Sihanouka.

U stupi Kantha Bopha

“Kraljevska urna s ostacima kralja-oca čuvat će se u stupi Kantha Bopha”, kazao je neimenovani kambodžanski dužnosnik.

U skladu s tradicijom, posmrtni ostaci Sihanouka, preminulog u oktobru prošle godine, izneseni su iz palače u petak na posljednji krug po Pnom Penu tokom procesije od nekoliko sati.

Potom je kremiran u ponedjeljak pred stranim dostojanstvenicima, među kojima je bilo više azijskih šefova Vlade, japanskim princom Akishinom i francuskim premijerom Jean-Marcom Ayraultom, predstavnikom bivše kolonijalne sile.

Francuzi su Sihanouka posjeli na prijestolje u 18. godini. Bio je premijer, šef države i kralj. Ispratio je sve događaje u zemlji od nezavisnosti do građanskog rata, preko “zlatnog doba” pedesetih i šezdesetih godina, do terora Crvenih kmera.

Izvor: Agencije