Penzioni fond od lidera Brazila traži dokaz da je živ

Temer je nekoliko puta negirao umiješanost u nezakonite radnje (Arhiva)

Brazilski penzioni fond pozvao je šefa države Michela Temera da se pojavi u poslovnici kako bi lično dokazao da je živ i kako bi mogao i dalje primati mjesečnu penziju.

Fond u novembru i decembru nije isplatio penziju 77-godišnjem Temeru jer predsjednik Brazila nije pružio dokaze da je živ.

Temer, koji, prema sadašnjem zakonu te najveće države Latinske Amerike, ima pravo na penziju nakon navršenih 60 godina, koju je stekao kao državni tužitelj Sao Paula, nije se pojavio na šalteru svoje poslovnice i dokazao da je još živ, a tu obavezu dužni su ispuniti svi penzioneri u Brazilu.

U intervjuu za kanal RedeTv, Temer se našalio i rekao: “Sretan sam što se prema meni postupa kao i prema svakome Brazilcu.”

“Moram se pojaviti u poslovnici i dokazati da sam živ, baš kao i svi ostali”, dodao je.

Dolaze pravi izazovi

Rekordno najnepopularniji predsjednik, Temer je lani imao mnogo zdravstvenih tegoba – tri zahvata koronarne angioplastike, zamijenjena su mu dva stenta i operirana prostata.

“Osjećam se dobro, zaista dobro”, tvrdi brazilski predsjednik, koga pravi izazov tek čeka, a to je uvjeriti Kongres da odobri nepopularnu reformu vrlo skupog penzionog sistema.

Reforma predviđa uplaćivanje punog doprinosa u penzioni fond najmanje 40 godina te podizanje dobne granice za penzionisanje na 62 godine za žene, odnosno 65 za muškarce.

Izvor: Agencije