Oglasi

Pentagon uskratio 300 miliona dolara pomoći Pakistanu

Trump je početkom godine optužio Pakistan da je za dotadašnju pomoć uzvratio samo lažima i prevarama.
Kongres ranije već uskratio 500 miliona dolara PakistanuReuters

Vojska SAD-a je objavila da je donijela konačnu odluku o otkazivanju 300 miliona dolara pomoći Pakistanu koja je bila zamrznuta zbog ocjene da Islamabad ne poduzima odlučne akcije protiv militanata, što predstavlja novi udarac sve lošijim odnosima dvije zemlje.

Takozvani Fondovi koalicijske podrške (CSF) dio su šireg zamrzavanja pomoći Pakistanu koje je najavio predsjednik SAD-a Donald Trump početkom godine, kada je optužio Pakistan da je za dotadašnju pomoć uzvratio "samo lažima i prevarama".

Trumpova administracija kaže da Islamabad dopušta utočišta pobunjenicima koji već 17 godina vode rat u susjednom Afganstanu, što Pakistan negira.

Ako promijeni ponašanje...

Dužnosnici SAD-a su, međutim, rekli da Pakistan može dobiti natrag pomoć ako promijeni ponašanje.

Ministar obrane SAD-a Jim Mattis mogao je ovoga ljeta dopustiti isplatu 300 milijuna dolara pomoći iz fonda ako vidi konkretne pakistanske akcije protiv pobunjenika. Mattis je odlučio to ne učiniti, rekao je dužnosnik SAD-a agenciji Reuters.

"Zbog izostanka odlučnih pakistanskih akcija podrške strategiji za južnu Aziju preostalih 300 miliona dolara je reprogramirano", rekao je glasnogovornik Pentagona potpukovnik Kone Faulkner.

Faulkner je rekao da je Kongres ranije već uskratio 500 miliona dolara Pakistanu iz CSF-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.