Oglasi

Pentagon ne može opravdati potrošenih 800 miliona dolara

Revizija troškova Ministarstva odbrane SAD-a nikada nije izvedena iako Kongres ima mandat za to.
Agencija za logistiku Ministarstva odbrane nije uspjela dokumentirati 800 miliona dolara uloženih u građevinske projekteArhiva

Jedna od najvećih agencija Pentagona ne može opravdati potrošnju 800 miliona dolara, navodi se u internom izvještaju vodeće revizorske firme do kojeg je došao američki Politico.

Revizorska firma Ernst and Young otkrila je kako Agencija za logistiku američkog Ministarstva odbrane nije uspjela na pravi način dokumentirati više od 800 miliona dolara uloženih u građevinske projekte.

Kako je ta firma navela u svom prvom izvještaju o Pentagonu, to je samo jedan u nizu primjera u kojima nedostaje trag na papiru za milione dolara u imovini i opremi.

Kako Politico podsjeća, ovaj izvještaj je otkriven u vrijeme kada američki predsjednik Donald Trump predlaže povećanje vojnog budžeta.

Finansijski menadžment ove agencije je toliko slab da njeni vodeći ljudi i tijela nemaju siguran put kojim će pratiti ogromne količine novca za koje su odgovorni, navodi se u izvještaju revizorske firme.

Dodatne milijarde

Ta revizija otvara nova pitanja o tome da li Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država može odgovorno raspolagati sa godišnjim budžetom od 700 miliona dolara, a kamoli dodatnim milijardama koje Tramp planira ovog mjeseca predložiti.

Kako navodi Politiko, revizija troškova Ministarstva odbrane nikada nije izvedena iako Kongres ima mandat za to, a za neke njegove članove neuredno stanje u knjigama Agencije za logistiku Ministarstva odbrane čini da vjeruju kako nikad i neće moći.

"Ako ne možete pratiti novac, vi nećete moći uraditi reviziju", rekao je republikanski senator Chuck Gaysley iz Ajove i visoki član komiteta za budžet i finansije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.