Oglasi

Pendarovski stupio na dužnost predsjednika Sjeverne Makedonije

On je najavio da će učestvovati u reformama obaveštajnih službi koje su pod nadzorom predsjednika.

Stevo Pendarovski preuzeo dužnost

Novi predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski stupio je na dužnost.

Pendarovski je peti predsjednik te republike, prvi nakon promjene imena zemlje u Sjeverna Makedonija.

Polaganju zakletve u Sobranju prisustvovali su predsjednici Bugarske, Srbije, Albanije, Kosova, kao i grčki ministar vanjskih poslova. 

Pendarovski je poručio je da će biti predsjednik svih građana - i onih koji nisu glasali za njega, kao i onih politički neopredijeljenih.

U svom prvom obraćanju u svojstvu šefa države istakao je da smatra da Sjeverna Makedonija ima dobre odnose sa svim susjedima, što je, ističe, posebno važno imajući u vidu geografski položaj njegove zemlje i strukturu stanovništva.

Pendarovski je kazao da će raditi posvećeno na sprovođenju najvažnijih državnih interesa, da će povećati diplomatsku aktivnost kako bi država što prije postala članica NATO-a i otpočela proces pristupanja EU-u.

Najavio da nema političkog revanšizma

Kako je ranije saopšteno u Skoplju, na inauguraciju su bili pozvani i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ali niko od njih nije prisustvovao svečanosti.

Pendarovski je prvi predsjednik Severne Makedonije nakon promjene imena države, a peti od sticanja samostalnosti države.

Novoizabrani predsjednik Sjeverne Makedonije je, nakon što je jučer dobio zvaničnu potvrdu državne izborne komisije da je izabran za šefa države, najavio da će učestvovati u reformama obaveštajnih službi koje su pod nadzorom predsjednika, prenio je Tanjug.

MIA prenosi da će se Pendarovski o zakonima koje nije potpisao dosadašnji predsednik Ðorge Ivanov konsultovati sa svojim pravnim timom, koji će formirati sljedeće sedmice.

Prema riječima Pendarovskog, politički revanšizam neće postojati ni u institucijama koje su u nadležnosti predsjednika, niti u predsjedničkom kabinetu. 

„Svi oni koji rade profesionalno nastavit će da rade, a svako ko krši zakon treba da odgovara“, naglasio je novi šef države.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.