Oglasi

Pence optužio EU da krši američke sankcije Teheranu

Američki potpredsjednik Mike Pence pozvao je evropske saveznike da odbace nuklearni sporazum s Iranom.
Pence je optužio Iran da je najveći sponzor terorizma na svijetuEPA

Američki potpredsjednik Mike Pence optužio je evropske saveznike Washingtona da pokušavaju prekršiti sankcije koje je protiv Teherana uveo SAD i pozvao ih da odbace nuklearni sporazum s Iranom.

"Nažalost, neki od naših evropskih partnera nisu ni približno kooperativni. Ustvari, oni su se trudili da stvore mehanizme za kršenje naših sankcija", rekao je Pence na konferenciji o Bliskom istoku koju su Sjedinjene Američke Države organizirale u Poljskoj, prenosi Reuters.

Program koji je Evropska unija uspostavila kako bi olakšala trgovinu s Iranom Pence je nazvao pokušajem da se "prekinu američke sankcije protiv iranskog revolucionarnog režima".

'Nepromišljen korak'

"To je nepromišljen korak koji će samo ojačati Iran, oslabiti EU i stvoriti još veću distancu između Evrope i SAD-a", rekao je Pence.

Na skupu u Varšavi učestvuje više od 60 zemalja, međutim, evropske sile, poput Njemačke i Francuske, odbile su na taj skup poslati svoje predstavnike, prenosi Tanjug.

Pence je istovremeno optužio Iran da je najveći sponzor terorizma na svijetu, prenosi AP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.