Peking: Smrt nobelovca je unutrašnje pitanje Kine

Liu Xiaobo (61) proveo je prije toga osam godina u zatvoru osuđen za „subverziju“ (AP)

Službeni Peking u petak je odbacio „neprimjerene izjave“ stranih zemalja vezane uz smrt u zatočeništvu disidenta Liua Xiaoboa, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2010. godine, ustvrdivši kako se radi o „unutrašnjem pitanju“.

„Kina je država prava. Pitanje Liu Xiaoboa predstavlja kinesko unutrašnje pitanje i strane države nisu pozvane davati neprimjerene izjave“, izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang, a prenosi agencija Nova Kina.

„Pozivamo zemlje kojih se to tiče da poštuju kineski suverenitet i pravdu“, kazao je glasnogovornik dan nakon smrti političkog oponenta kineskoj vlasti koji je umro od karcinoma jetre samo nekoliko sedmica nakon što je iz zatvora pušten na uvjetnu slobodu i premješten u bolnicu na sjeveru zemlje.

Sudbina supruge

Liu Xiaobo (61) proveo je prije toga osam godina u zatvoru osuđen za „subverziju“. Brojne države odale su počast njegovoj borbi za demokratiju i ljudska prava, a odbor za dodjelu Nobelove nagrade optužio je sa svoje strane Peking da snosi „tešku odgovornost“ zbog njegove smrti.

U međuvremenu, prijatelji Liua Xiaoboa objavili su u petak kako još uvijek ne mogu stupiti u kontakt s njegovom suprugom navodeći kako je njena sloboda sada glavni prioritet.

Liu Xia u kućnom je pritvoru otkako je njen suprug dobio Nobelovu nagradu za mir 2010. te joj je bilo dopušteno posjećivati muža u zatvoru jednom mjesečno. Ona pati od depresije.

Povelja 8

Liu Xiaobo, koji je zatvoren 2009. nakon što je pomogao napisati peticiju poznatu kao „Povelja 8“, u kojoj se zajedno s 300 intelektualaca zalaže za sveobuhvatne političke reforme, umro je u četvrtak nakon što mu je otkazalo više organa.

Grupe za ljudska prava i zapadne vlade izrazile su žaljenje zbog Liuove smrti, prethodno se neuspješno zalažući za dopuštenje da se liječi u inostranstvu. Oni su zatražili od kineskih vlasti da njegovoj supruzi i porodici omoguće slobodno kretanje.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al Husein također je pozvao Kinu da garantira slobodu kretanja supruzi preminulog disidenta i dopusti joj da otputuje u inozemstvo ako ona to želi.

Izvor: Agencije