Oglasi

PEC: Najmanje 127 novinara umrlo od korona virusa

Mnogi medijski radnici su umrli zbog nedostatka adekvatne zaštite tokom rada na terenu, podaci su Press Emblem Campaigna.
Novinari su ti koji obavještavaju javnost o širenju zaraze, kaže predsjednik PEC-a Blaise LempenReuters

Najmanje 127 novinara iz 31 države umrlo je od posljedica zaraze korona virusom, navodi se u izvještaju nevladine organizacije Press Emblem Campaign (PEC).

"Medijski radnici imaju važnu ulogu u borbi protiv bolesti COVID-19. Oni su ti koji obavještavaju javnost o širenju zaraze. Mnogi ti radnici su umrli zbog nedostatka adekvatne zaštite tokom rada na terenu", saopćio je Blaise Lempen, čelnik PEC-a, čije je sjedište u Ženevi.

Iz PEC-a tvrde da je od 1. marta do 31. maja od posljedica zaraze korona virusom u 31 zemlji širom svijeta umrlo najmanje 127 novinara, među kojima su dvije trećine bili aktivni na terenu.

U Peruu 15 žrtava virusa

Samo u maju prijavljeno je da su 72 novinara umrla od posljedica zaraze, prenosi Anadolija.

Latinska Amerika prednjači u svijetu, s najmanje 62 novinara koji su podlegli od posljedica zaraze, dok su u Evropi umrla 23, u Aziji 17, Sjevernoj Americi 13 i u Africi 12 novinara.

Najviše umrlih novinara je u Peruu (15), dok je u Brazilu i Meksiku umrlo po 13, a slijede Ekvador i SAD sa po 12 preminulih novinara.

PEC navodi da je izvještaj načinjen na bazi informacija koje su dostupne putem nacionalnih novinarskih udruženja, lokalnih medija i saradnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.