PEC: Najmanje 127 novinara umrlo od korona virusa

Novinari su ti koji obavještavaju javnost o širenju zaraze, kaže predsjednik PEC-a Blaise Lempen (Reuters)

Najmanje 127 novinara iz 31 države umrlo je od posljedica zaraze korona virusom, navodi se u izvještaju nevladine organizacije Press Emblem Campaign (PEC).

“Medijski radnici imaju važnu ulogu u borbi protiv bolesti COVID-19. Oni su ti koji obavještavaju javnost o širenju zaraze. Mnogi ti radnici su umrli zbog nedostatka adekvatne zaštite tokom rada na terenu”, saopćio je Blaise Lempen, čelnik PEC-a, čije je sjedište u Ženevi.

Iz PEC-a tvrde da je od 1. marta do 31. maja od posljedica zaraze korona virusom u 31 zemlji širom svijeta umrlo najmanje 127 novinara, među kojima su dvije trećine bili aktivni na terenu.

U Peruu 15 žrtava virusa

Samo u maju prijavljeno je da su 72 novinara umrla od posljedica zaraze, prenosi Anadolija.

Latinska Amerika prednjači u svijetu, s najmanje 62 novinara koji su podlegli od posljedica zaraze, dok su u Evropi umrla 23, u Aziji 17, Sjevernoj Americi 13 i u Africi 12 novinara.

Najviše umrlih novinara je u Peruu (15), dok je u Brazilu i Meksiku umrlo po 13, a slijede Ekvador i SAD sa po 12 preminulih novinara.

PEC navodi da je izvještaj načinjen na bazi informacija koje su dostupne putem nacionalnih novinarskih udruženja, lokalnih medija i saradnika.

Izvor: Agencije