Parlament Katalonije odobrio nezavisnost

Sedamdeset i dva zastupnika podržala su inicijativu za nezavisnost (EPA)

Parlament Katalonije odobrio je u petak proglašenje nezavisnost od Španije. U tajnom glasanju, za je glasalo 72 zastupnika, protiv je bilo 10, dok je dvoje bilo suzdržano.

Protivnici nezavisnosti napustili su sjednicu, a pristalice secesije tražili su da se glase tajno. U tekstu prijedloga pisalo je da treba biti uspostavljena republika Katalonija, kao nezavisna i suverena država. 

Odmah nakon toga, španski Senat odobrio je Vladi premijera Mariana Rajoya da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Ustavni sud Španije zatim je saopćio da je započeo razmatranje procesa glasanja katalonskog parlamenta, koji je proglasio nezavisnost od Španije. 

Kako se navodi, državni tužilac i druge strane imaju tri dana da reaguju, prenosi Reuters. 

Rajoy traži smirenost

Za uspostavljanje kontrole je 214 članova Senata glasalo za, 47 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan, javlja list El Pais.

ANC poziva na miran otpor

Glavna separatistička grupa u Kataloniji, građanski pokret Katalonska narodna skupština, pozvala je u petak državne službenike u Kataloniji da ne slušaju naređenja španske Vlade, nakon što je Madrid ozvaničio direktnu kontrolu nad tom regijom.

Kako se navodi, ANC je pozvao službenike da pruže ‘miran otpor’, prenosi Reuters.

Očekuje se da će Rajoy sada sazvati kabinet da usvoji prve mjere za vlast nad Katalonijom.

Reuters navodi da mjere uključuju raspuštanje regionalne Vlade u Barceloni i preuzimanje direktnog nadzora nad policijskim snagama Katalonije.

Španski premijer Mariano Rajoy pozvao je na smirenost nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost od ostatka zemlja u spornom glasanju.

“Tražim smirenost od svih Španaca. Vladavina prava će obnoviti zakonitost u Kataloniji”, naveo je Rajoy u poruci objavljenoj samo nekoliko minuta nakon proglašenja nezavisnosti na svom nalogu na Twitteru, prenosi Reuters. 

‘Jasno kršenje zakona’

Rajoy je ranije danas izjavio u obraćanju Senatu da će prvi potez službenog Madrida, ukoliko senatori odobre posebne ovlasti u slučaju Katalonije, biti smjena katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, javio je AP.

“Ono što se događa u Kataloniji predstavlja jasno kršenje zakona, demokratije, prava svih i tako nešto imat će posljedice”, poručio je Rajoy.

Po njegovim riječima, posebne ovlasti koje podrazumijevaju upravljanje katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama tokom idućih šest mjeseci do održavanja vanrednih izbora u Kataloniji, “ne znače oduzimanje sloboda Kataloncima, već njihovu zaštitu”.

Mjere koje je Senatu predložila njegova vlada smatra jedinim izlazom iz aktualne krize, a situaciju je ocijenio kao “izazov kakav nije viđen u novijoj historiji Španije”.

Bez izbora u Kataloniji

Katalonski čelnik Carles Puigdemont rekao je u četvrtak da neće sazvati prijevremene izbore jer nije dobio jamstva vladajuće Narodne stranke da to neće spriječiti uvođenje izravne vlasti Madrida u Kataloniji.

“Posljednjih sati prije nego istekne moj mandat zbog mjera koje uvodi španska vlada moja je odgovornost upotrijebiti sve načine za dogovorno i demokratsko rješenje”, rekao je Puigdemont u Barceloni.

Iako je više medija najavilo da će Puigdemont sazvati prijevremene izbore za 20. decembar, čime bi zaustavio mjere koje je u petak izglasao španski parlament, on to nije učinio.

“Nema jamstva da bi se održali ti izbori, no moja je obaveza bilo pokušati. Niko neće moći niti ima pravo reći da se nismo bili spremni žrtvovati u ime dijaloga”, izjavio je.

Velika neizvjesnost

U Barceloni vlada velika neizvjesnost, a Katalonska republikanska ljevica (ERC) zaprijetila je istupanjem iz katalonske vlade sazove li Puigdemont izbore, prenijelo je više medija pozivajući se na izvore iz stranke.

Za danas u podne, dok se očekuje odluka Senata, sazvano je i zasjedanje katalonskog parlamenta.

Na ulice Barcelone prethodna dva dana izašli su studenti s katalonskim zastavama, demonstrirajući protiv mjera iz Madrida.

Narod Katalonije većinom glasova, na referendumu održanom 1. oktobra, podržao je nezavisnost te španske pokrajine.

Izvor: Agencije