Tužilac: Napadač iz Pariza imao spisak meta

Francuski tužilac Francois Molins je izjavio da je napadač koji je ubio policijskog oficira i njegovu suprugu nedavno izjavio odanost vođi grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Bakru Al-Baghdadiju.

Molins je kazao da je napadač rekao policijskim pregovaračima, prije nego što je ubijen, da je odgovorio na poziv Baghdadija koji je rekao “da treba ubiti nitkove u njihovim kućama, s porodicama”, javlja Reuters.

Tri osobe povezane s napadačem su uhapšene, a kod napadača su pronađeni i spiskovi potencijalnih drugih meta.

Francuska policija u noći na utorak u dramatičnoj operaciji likvidirala je muškarca koji je u predgrađu Pariza ubio policajca, potom njegovu ženu, a sina držao kao taoca u njihovoj porodičnoj kući.

ISIL je preuzeo odgovornost za napad u predgrađu Magnanvilleu.

Mediji: Napadač bio osuđivan zbog terorizma

AFP javlja da je napadač identificiran kao Larossi Abballa (25).

Izvori bliski istrazi kazali su za francusku agenciju da je Abballa prije tri godine osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog “zločinačkog udruživanja u cilju izvođenja terorističkih činova”, a sudilo mu se zajedno s još sedam optuženih.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je da ubistvo policajca predstavlja kukavički teroristički napad.

Glasnogovornik Francuske vlade Stephane Le Foll je, također, izjavio za radio RTL da je riječ o terorističkom napadu.

Cazeneuve je, nakon vanrednog sastanka koji je zbog tog napada sazvao predsjednik Francois Hollande, rekao da je Vlada potpuno mobilizirana za borbu protiv terorizma i da je od početka godine izvršeno blizu sto hapšenja.

Na sastanku u Elizejskoj palači bili su, osim Hollandea i Cazeneuvea, još i premijer Manuel Valls i ministar pravde Jean-Jacques Urvoas.

Za istragu je zaduženo antiterorističko tužilaštvo, podsjeća AFP.

Dječak nije povrijeđen

Agencija ISIL-a Amaq saopćila je da iza napada stoji ta grupa.

“Pripadnik Islamske države ubio je zamjenika komandira policijske postaje u gradu Les Mureauxu i njegovu suprugu”, navodi se na internetskim stranicama Amaqa.

Ako se potvrdi da je ISIL izveo napad, riječ je o prvom napadu te grupe na francuskom tlu otkako je Francuska vlada uvela vanredno stanje nakon napada u Parizu u novembru prošle godine, u kojima je ubijeno 130 osoba.

Ubistvo se dogodilo u Magnanvilleu, 50 kilometara sjeverno od centra glavnog grada Francuske i blizu 20 km od Les Mureauxa gdje je radio ubijeni policijski oficir.

Napadač je na smrt izbo policajca ispred njegovog imanja kada se oko 21:00 vratio kući.

Trogodišnji dječak nije povrijeđen i spašen je nakon što su specijalci iz jedinice RAID upali u kuću.

Izvor: Agencije