Pariz i Berlin potpisali ugovor o razvoju prototipa borbenog aviona

Nova letjelica s vremenom će zamijeniti Dassaultov avion Rafale i njemački Eurofighter (EPA)

Pariz i Berlin potpisali su 150 miliona eura vrijedan ugovor o razvoju prototipa nove generacije borbenog aviona, projekt koji se smatra vrlo važnim za Evropu kako bi se mogla sama braniti, a ne oslanjati se na saveznike.

Dassault Aviation i Airbus zajedno će razviti avion koji bi trebao biti operativan 2040. te s vremenom zamijeniti Dassaultov avion Rafale i njemački Eurofighter, prenosi Hina.

“Ovo je vrlo ambiciozan projekt Francuske, Njemačke i Španije, koja se pridružila”, rekla je francuska ministrica odbrane Florence Parly novinarima nakon potpisivanja sporazuma s kolegama iz te dvije zemlje.

“Omogućit će našim zemljama da se suoče s prijetnjama i izazovima u drugoj polovini 21. stoljeća i ilustrira našu volju i ambiciju za evropsku odbranu.”

Njemački parlament prošle sedmice odobrio je finansiranje projekta.

Proizvodnja bi trebala početi 2040.

Španija sudjeluje u početnoj fazi, a formalno će se pridružiti projektu kasnije ove godine te uložiti gotovo 50 miliona eura.

Za razvoj aviona bit će potrebno gotovo četiri milijarde eura dok ne bude dovršen 2026.

Proizvodnja bi trebala početi 2040.

Dassault i Airbus izgradit će avion, Safran i MTU Aero Engines razvit će motor, Airbus i MBDA radit će na dronovima koji će pratiti avion, a Airbus i Thales SA zaduženi su za digitalne aspekte projekta.

Projektu će konkurirati Velika Britanija, koja je 2018. pokrenula vlastite planove za razvoj novog borbenog aviona Tempest.

Francuski zvaničnici rekli su da se nadaju da će se dva projekta na kraju objediniti.

Izvor: Agencije