Papin izaslanik došao u BiH zbog Međugorja

Papa Benedikt XVI prije šest godina uspostavio je posebnu istražnu komisiju za Međugorje (Reuters)

Posebni izaslanik pape Franje za Međugorje, poljski nadbiskup Henryk Hoser, stigao je u Sarajevo na početku višemjesečne misije čiji je cilj unaprijediti pastoralni rad u Međugorju, u koje svake godine dolazi više od dva milijuna hodočasnika.

Međugorje se ubraja među najveća katolička hodočasnička mjesta na svijetu, što je bio ključni razlog zašto je papa poslao posebnog izaslanika kako bi osigurao pastoralnu skrb hodočasnika neovisno o vjerodostojnosti ukazanja.

Predviđeno je da prije dolaska u Međugorje papin posebni izaslanik razgovara u Sarajevu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, mjesnim mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem i provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom, potvrđeno je agenciji Hina u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu.

Bez konačnog suda

Nadbiskup Hoser trebao bi do ljeta predložiti način pastoralne skrbi za hodočasnike u Međugorju.

U nedavnoj izjavi, koju je prenio i Radio Vatikan na hrvatskom jeziku, poljski nadbiskup naveo je kako je njegova uloga “pozorno ispitati mjesno pastoralno stanje, naročito potrebe hodočasnika”.

“Trebao bih predložiti možebitne pastoralne inicijative za budućnost“, kazao je Hoser, dodajući kako će njegovo poslanje imati isključivo pastoralno obilježje.

Upitan o međugorskom fenomenu, nadbiskup Hoser istaknuo je da “nije prvi put da Crkvi treba vremena u donošenju odluke”.

“Ako je marijanska pobožnost procvala u Međugorju, ako toliko mnoštvo ide tamo, onda je to mjesto gdje će se štovanje nastaviti budući da se našu Gospu može štovati bilo gdje, posebno na onim mjestima gdje je to štovanje plodno“, istaknuo je.

Katolička crkva dosad nije priznala navodna Marijina ukazanja u Međugorju, a mjesni biskup Ratko Perić nedavno je poručio da se sa sigurnošću može tvrditi kako se Gospa u Međugorju nikada nije ukazala.

Kritika navodnih ukazanja

Papa Benedikt XVI 2010. godine uspostavio je posebno istražno povjerenstvo za Međugorje, koje je trebalo ispitati vjerodostojnost ukazanja.

Nakon četiri godine rada povjerenstvo je 2014. godine predstavilo svoje zaključke papi Franji. Sveti otac potom je proslijedio slučaj Zboru za nauk vjere, koji do danas nije donio konačni sud.

U međuvremenu je papa Franjo u nekoliko navrata isticao kako Gospa “nije poštar pa da svakoga dana šalje poruke”, što su mediji opisivali kao izravnu kritiku navodnim svakodnevnim ukazanjima koja imaju pojedini od šest vidjelaca iz Međugorja.

Izvor: Agencije