Oglasi

Papa objavio zakon o zlostavljanju

Papa Franjo je objavio novi zakon o seksualnom zlostavljanju koji se odnosi na osoblje i diplomate Vatikana.
Papa Franjo je objavio i smjernice za zaštitu djece u Vatikanu, poslije ponovnog izbijanja skandala sa seksualnim zlostavljanjem prošle godineEPA - Arhiva

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je objavio novi zakon o seksualnom zlostavljanju koji se odnosi na osoblje i diplomate Vatikana i zahtijeva momentalno prijavljivanje tvrdnji o zlostavljanju vatikanskim tužiocima.

Vatikan je na taj način prvi put stavio u zakon obavezu katoličkih zvaničnika da prijavljuju optužbe za seksualne zločine policiji ili da se suoče s kaznom, uključujući zatvorsku, prenosi Beta.

Smjernice za zaštitu djece

Papa Franjo je objavio i smjernice za zaštitu djece u Vatikanu, poslije ponovnog izbijanja skandala sa seksualnim zlostavljanjem prošle godine, dok Vatikan nije imao politiku zaštite djece od svećenika predatora.

Novi zakon uvodi i definiciju "ranjivih osoba" koje uživaju istu zaštitu kao maloljetnici.

Papa je ranije zatražio da se poduzmu "konkretne i učinkovite" mjere protiv svećeničkog zlostavljanja maloljetnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.