Oglasi

Papa će ići u Sjevernu Koreju, ali uz određene uslove

Odlazak pape Franje u Sjevernu Koreju, bila bi prva posjeta nekog pape ikada toj zatvorenoj zemlji u istočnoj Aziji koja svećenicima ne dozvoljava trajni boravak.
Papi je poziv Kim Jong-una prenio predsjednik Južne Koreje Moon Jae-inEPA

Papa Franjo će ozbiljno razmotriti mogućnost posjeta bez presedana Sjevernoj Koreji, ali će se za njega morati prvo ispuniti neki uvjeti, izjavio je visoki vatikanski dužnosnik.

Takav bi posjet predstavljao prekretnicu u komunističkoj zemlji poznatoj po strogim ograničenjima prakticiranja vjere, javlja Reuters.

To bi također bio prvi posjet nekog pape ikada u toj zatvorenoj zemlji u istočnoj Aziji koja svećenicima ne dozvoljava trajni boravak.

Papi je poruku sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u četvrtak u Vatikanu prenio predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in.

"Papa je izrazio volju. Moramo pričekati da se poziv formalizira", kazao je vatikanski državni tajnik cardinal Pietro Parolin.

Sloboda vjere sve dok se ne miješa u državne poslove

Na pitanje da li postoje uvjeti za posjet koji Sjeverna Koreja mora ispuniti, Parolin je kazao da će "to uslijediti kasnije, kada se ozbiljno počne razmišljati o mogućem posjetu".

"Tada ćemo morati razmišljati o uvjetima pod kojima bi se taj posjet ostvario", rekao je Parolin.

Ustav Sjeverne Koreje jamči slobodu vjere sve dok ne podriva državu.

Osim nekoliko vjerskih objekata pod strogom kontrolom vlasti, nikakva vidljiva vjerska aktivnost nije dozvoljena, a vlasti vrlo često zatvaraju strane misionare.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.