Pao avion Vojske Srbije, poginuo pilot

Ovo je treći avion tipa Supergaleb G-4 koji je izgubljen u udesima od osamostaljenja Srbije i ukupno 14. od početka eksploatacije (Arhiva)

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je da je u današnjem udesu školsko-borbenog aviona Supergaleb G-4 poginuo jedan pilot Centra za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra Vojske Srbije, dok je drugi prebačen na beogradsku Vojnomedicinsku akademiju (VMA).

Agencija Beta prenosi navode da je drugi pilot u svjesnom stanju prebačen i zbrinut na VMA.

Iz Ministarstva odbrane saopćili su da je poginuo major Robert Kaloci, dok je povrijeđen major Aleksandar Matić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, nalaze se na VMA.

Ministarstvo je ranije saopćilo da se školsko-borbeni avion Supergaleb G-4 Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane VS-a srušio oko 9:50 na području općine Kovačica.

Poginulo pet pilota

Ovo je treći avion tipa Supergaleb G-4 koji je izgubljen u udesima od osamostaljenja Srbije i ukupno 14. od početka eksploatacije.

Avion je zvanično ušao u naoružanje 1984, a prvi udes zabilježen je tri godine kasnije. Otad je 13 aviona palo, dok je jedan avion izgubljen na zemlji, nakon izlijetanja s piste. Ukupno se 13 pilota uspjelo spasiti iskakanjem dok ih je pet poginulo.

Avioni su proizvedeni u periodu od 1980. do 1991. godine. Školsko-borbeni mlazni avion Supergaleb G-4 posljednji je serijski proizvođeni avion jugoslavenske avioindustrije, a u naoružanju je od 1984. godine.

Izvor: Agencije