Oglasi

Pandurević: Hrvatska nije osuđena za zločine u Krajini

Aleksandra Pandurević kaže da osjeća posebnu gorčinu što Hrvatska nije osuđena za zločine u Mrkonjić Gradu ili selu Sijekovac pored Bosanskog Broda
Regularna vojska Hrvatske došla je na nekoliko kilometara od Banje Luke, rekla PandurevićFena

Šefica Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević kazala je danas novinarima u Sarajevu da osjeća gorčinu jer Hrvatska nije osuđena za agresiju i prvi ratni zločin u BiH - Sijekovac, selo u blizini Bosanskog Broda.

Na taj način komentirala je današnju drugostepenu presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu u predmetu "Prlić i drugi", u slučaju šestorice zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne, postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, međunarodnog sukoba kao i okupaciju.

„Također, Hrvatska nije osuđena za zločine tamo gdje su se uistinu dogodili, a to je Krajina. Regularna vojska Hrvatske došla je na nekoliko kilometara od Banje Luke, nije osuđena za stravičan ratni zločin koji se dogodio u Mrkonjiću i onda možete samo osjetiti gorčinu kada su za sve to amnestirani“, zaključila je Pandurević.

Suđenje prekinuto

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u srijedu je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Potvrđena je danas u Haagu kazna od 25 godina zatvora predsjedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću, kao i bivšem ministru obrane Herceg-Bosne Bruni Stojiću i bivšem načelniku Glavnog štaba Hrvatskoga vijeća odbrane (HVO) Slobodanu Praljku od 20 godina zatvora.

Izricanje presuda je prekinuto nakon što je Praljak popio otrov.

Žalbeno vijeće Haškoga tribunala, kojim je predsjedavao Carmel Agius, ujedno i predsjednik Tribunala, potvrdilo je da su odgovorni za "brojne, vrlo teške optužbe", no zasjedanje je prekinuto nakon incidenta s Praljkom koji je u sudnici popio tekućinu i odbacio optužbe koje su mu stavljene na teret.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.