Pandemija smanjila zagađenje zraka, ali malo utječe na klimu

'Kratkoročno, emisije CO2 spuštaju se jer automobili ostaju u garažama i avioni ne polijeću', tvrdi direktor WMO-a (AFP)

Zaustavljen rad u fabrikama, prizemljeni avioni – pandemija je smanjila zagađenje planete, ali će malo utjecati na zaštitu klime, upozorio je zvaničnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

“Smirenje bi moglo biti kratkotrajno, emisije CO2 mogle bi se vratiti na nivo prije epidemije čim ona bude pod kontrolom”, ocijenio je u srijedu Lars Peter Riishojgaard, direktor u WMO-u, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Na pitanje kako pandemija utječe na klimu odgovorio je da su učinci neznatni.

“U medijima je bilo mnogo nagađanja o važnosti za klimu zbog emisija stakleničkih plinova i dugoročnog zagrijavanja. Odgovor je da pandemija ima vrlo malo učinka na klimu”, rekao je.

‘Umjetni prekid, a ne trajno stanje’

“Kratkoročno, emisije CO2 spuštaju se jer automobili ostaju u garažama i avioni ne polijeću, ali mislimo da će taj učinak biti kratkoročan. Očekujemo da će se, čim prođe pandemija, svijet vratiti na posao i pokrenuti emisije CO2, vjerovatno na istom nivou kao ranije”, objasnio je.

Rekao je da je najspektakularniji utjecaj, prema satelitskim snimkama, onaj u New Delhiju, gdje je vidljivost bitno bolja jer je saobraćaj stao.

Dodao je da ljudi moraju ostati oprezni i ne veseliti se prebrzo jer je riječ o umjetnom prekidu privrednih aktivnosti, koji nije trajno stanje.

Podsjetio je da se to ne događa prvi put.

Kineska vlada obustavila je veliki dio industrijske proizvodnje oko Pekinga tokom Olimpijskih igara 2008. i vrlo jasno pokazala da se može zaustaviti onečišćenje zraka.

Izvor: Agencije