Oglasi

Pandemija odnijela život 100. ljekara u Italiji

Posljednja žrtva epidemije korona virusa jest 62-godišnja liječnica porodične medicine iz gradića Mire u Venetu.
U Italiji je dosad umrlo 120 medicinskih radnikaEPA

Smrt izazvana pandemijom bolesti COVID-19 uzela je u Italiji 100. žrtvu među ljekarima u četvrtak.

Posljednja žrtva jest 62-godišnja liječnica porodične medicine iz gradića Mire u Venetu, objavilo je udruženje ljekara FNOMCeO.

Italija je preplavljena žrtvama smrtonosne pandemije i od svih država ima najveći broj umrlih, a medicinsko osoblje plaća bolan danak u bolnicama i izvan njih zbog nedostatka zaštitne opreme, poput rukavica i zaštitnih maski za lice.

"Svaka žrtva ostavila je dubok ožiljak na koži i u srcu svakog italijanskog ljekara", rekao je Filippo Anelli, predsjednik udruženja FNOMCeO, prenosi Hina.

Deset posto novozaraženih medicinari

"Nestašice i propusti zaista su teško razumljivi, a još je teže opravdati ih imajući na umu ove tragične brojke", rekao je Anelli.

U subotu je Carlo Palermo, predsjednik sindikata ljekara ANAAO Assomed, rekao da je umrlo 120 medicinskih radnika, među kojima 80 ljekara i 40 medicinskih sestara i njegovatelja.

U srijedu je Italija imala potvrđenih gotovo 140.000 novozaraženih korona virusom, a od tog broja gotovo deset posto, preciznije 13.522, medicinski su radnici.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.