Palmer: Što prije postići sporazum Beograda i Prištine

Palmer: Bio bi to kompleksan dogovor, a nama je samo bitno da bude ovdje postignut, da bude trajan i primjenjiv (AP)

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer rekao je kako o pitanju Kosova „nema blanko čekova ni crvenih linija“, ali kako bi sporazum Beograda i Prištine trebao biti što prije postignut.

„Ono što bi mi voljeli da se postigne je potpuna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, a to je složen izazov“, rekao je Palmer za RTS, prenosi agencija Beta.

Prema njegovim riječima, svaki dogovor bi morao imati „sigurnosni aspekt, političku i ekonomsku komponentu i nešto o imovini Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, i o Gazivodama, i o Trepči“.

„Dakle, bio bi to kompleksan dogovor, a nama je samo bitno da bude ovdje postignut, da bude trajan i primjenjiv. Spremni smo saslušati bilo koji dogovor koji dvije strane postignu, a koji ispunjava te uvjete“, naveo je funkcioner State Departmenta.

SAD ‘nije pregovaračka stana’

Na pitanje o eventualnoj razmjeni teritorija, Palmer je rekao kako „ne bi ulazio u detalje“ jer nije predstavljen nijedan prijedlog za dogovor.

„Naša pozicija je da nema crvenih linija niti ima blanko čekova. Voljeli bi da dvije strane dođu do najboljeg mogućeg dogovora. Mi ćemo pogledati ono što nam donesu, a sa čim se slažu oba društva i svi smatraju dobrim rješenjem, i dobro ćemo promisliti, i ako imamo nekih primjedbi na neke detalje, mi ćemo ih jasno iznijeti“, naveo je on.

Na pitanje da li sporazum o normalizaciji odnosa znači i srbijansko priznavanje Kosova, Palmer je rekao kako SAD „nije pregovaračka strana“.

„Nismo mi ti koji pregovaramo. Želimo pregovaračima dati prostora da postignu rezultat koji se može opisati kao potpuna normalizacija odnosa. Ja sada ne bih unaprijed definirao kako to izgleda, htjeli bi da pregovarači sami dođu do toga, ali jasno je kako će se od obje strane tražiti poduzimanje nekih krupnih i politički teških stvari kako bi postigle takav ishod“, naveo je on.

Izvor: Agencije