Palestinski lider traži novi mirovni proces

Više od tri desetljeća Palestinci traže svoju nezavisnu državu na Zapadnoj obali, u Pojasu Gazi i Istočnom Jerusalemu (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u petak na međunarodnu konferenciju početkom sljedeće godine kako bi se “pokrenuo istinski mirovni proces” te je kritizirvao nedavnu odluku dvije arapske zemlje da normaliziraju odnose s Izraelom.

Indirektno potvrđujući rastući zamor međunarodne zajednice od višedesetljetnog sukoba Izraela s Palestincima, o čemu je mnogo puta do sada govorio na zasjedanjima Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, rekao je: “Pitam se šta još mogu kazati nakon svega što sam rekao u bezbroj prilika.”

U govoru videovezom iz svog sjedišta u gradu Ramallahu, na Zapadnoj obali, Abbas je kazao da su sporazumi potpisani u Bijeloj kući ranije ovog mjeseca “kršenje principa pravednog i trajnog rješenja prema međunarodnom pravu”, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

‘Washington nije pošten posrednik’

Više od tri desetljeća Palestinci traže svoju nezavisnu državu na Zapadnoj obali, u Pojasu Gazi i Istočnom Jerusalemu, teritorijama koje je Izrael okupirao u ratu 1967. godine.

Palestinci su odbili prijedlog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se okonča sukob rješenjem kojim bi se favorizirao Izrael i zvanično su prekinuli kontakte i sa SAD-om, i s Izraelom.

Tvrdeći da Washington više nije pošten posrednik, oni zahtijevaju multilateralni mirovni proces, zasnovan na rezolucijama UN-a i ranijim sporazumima.

Također su odbacili odluku Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina da normaliziraju veze s Izraelom, smatrajući to izdajom dugogodišnjeg arapskog konsenzusa da priznanja Izraela može biti samo u zamjenu za teritorijalne ustupke Palestincima.

Nije bilo značajnih mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca od kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu došao na tu dužnost prije više od desetljeća, a dvije strane su žestoko podijeljene oko suštinskih pitanja.

Umjesto pregovaranja s Palestincima, Netanyahu se bacio na izgradnju veza s njihovim prijateljima – arapskim, afričkim i azijskim zemljama.

‘Nećemo se pokloniti i predati

Izrael je, nakon dogovora s UAE-om, zaustavio plan da pripoji do trećine okupirane Zapadne obale, mada je rekao da to i dalje planira.

UAE tvrdi da je sporazum s Izraelom otklonio neposrednu prijetnju rješenju izraelsko-palestinskog sukoba metodom dvije države i da je regiji pružio priliku za mir.

Ipak, Palestinci insistiraju na tome da bliskoistočni sukob neće biti riješen dok ne ostvare svoje težnje za nezavisnošću.

“U našoj regiji ne može biti mira, sigurnosti, stabilnosti, suživota bez okončanja okupacije”, rekao je u petak Abbas, govoreći pred tablom na kojoj je pisalo “Država Palestina”.

“Nećemo se pokloniti. Nećemo se predati. Nećemo napraviti kompromis. I trijumfirat ćemo”, zaključio je palestinski vođa.

Izvor: Agencije