Palestinske organizacije osudile sastanak SAD-a, Izraela i Bahreina

UAE i Bahrein su sredinom septembra ove godine potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom (EPA)

Palestinske organizacije oštro su osudile trilateralni samit kojeg će danas u Jerusalemu održati delegacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Izraela i Bahreina.

Osudu organizacije ovog sastanka objavio je Komitet palestinskih nacionalnih i islamstičkih snaga pod čijim okriljem djeluju Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i pokreti Hamas i Islamski džihad, prenosi Anadolija.

“Sastanak okupatorskog Izraela, SAD-a i Bahreina u Jerusalemu je otvoreni napad na palestinski narod i njegova prava”, poručili su iz Komiteta.

Naglašavajući da palestinsko rukovodstvo odbacuje procese normalizacije odnosa između Izraela i arapskih zemalja, u saopćenju je Komitet naveo kako je Palestina zahvalna arapskim zemljama i narodima koji nisu uključeni u te procese.

Normalizacija odnosa

Šef bahreinske diplomatije Abdullatif ez-Zeyyani danas će prvi put posjetiti Izrael, a istodvremeno u Tel Aviv stiže i američki državni sekretar Mike Pompeo.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su sredinom septembra ove godine u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Nedavno je na takav dogovor pristao i Sudan.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da normalizacija odnosa s Izraelom predstavlja veliku izdaju.

Izvor: Agencije