Palestinske njive ‘zasađene’ izraelskim minama

Vojne vježbe koje izvodi izraelska vojska nisu jedini problem koji zabrinjava Al-Nawaj'a i ostale Palestince (Al Jazeera)

Piše: Atef Daghlas

Dok se po ustaljenom običaju pozdravljao s porodicom odlazeći na posao, nije mogao ni naslutiti da je to posljednji put da svog sina vidi živog.

Prije mjesec dana, 16-godišnji Palestinac Uday al-Nawaj'a je pronašao sumnjivi predmet dok je s braćom čuvao ovce nedaleko od svog doma u mjestu Bazeeq na sjeveru Jordanske doline. Njegovo nevino razmišljanje navelo ga je da pokuša sakriti napravu u šuplje stablo kako se niko ne bi povrijedio, usljed čega je naprava eksplodirala. Slučaj mladića Udaya samo potvrđuje činjenicu da stanovnici ovog područja žive u svakodnevnom strahu od smrti.   

Mladićev otac Aziz al-Nawaj'a (40) za Al Jazeeru kaže: ”Još od momenta kada sam ga posljednji put vidio pokušavam da se smirim i shvatim da ga više nema.” Kaže da je bilo veoma teško obaviti identifikaciju jer je tijelo njegovog sina bilo izrešetano s više od 150 gelera, prema navodima liječnika, zbog čega je preminuo na licu mjesta.

Obećao da će tužiti Izrael

Vojne vježbe koje izvodi izraelska vojska nisu jedini problem koji zabrinjava Al-Nawaj'a i ostale Palestince koji žive kao nomadi na ovom području. Stalni upadi u domove, protjerivanja stanovništa, otvaranje vatre i nasumično ispaljivanje granata konstantni su problem s kojim se oni bore. ”Sve kako bi nas protjerali iz ovog mjesta”, kaže ovaj čovjek, dok drži u rukama fotografiju svog stradalog sina i opisuje trenutke njegove pogibije.

Al-Nawaj'a je usmjerio svoje napore na otkrivanje zaostalih ubojitih sredstava i na prepoznavanje njihovih vrsta kako bi podigao svijest svoje djece i stanovnika i upozorio ih kako da postupaju s njima. Kaže da ”nema više šta da izgubi”, te je obećao da će tužiti Izrael zbog njegovih zločina.   

Palestinci u Jordanskoj dolini nemaju nikakve stabilnosti za život, svakodnevno su izloženi patnjama i različitim oblicima zlostavljanja koje provode izraelski okupatori, od rušenja kuća, protjerivanja, oduzimanja imovine, a ni smrt im nije tako daleko.   

Sedamdesetogodišnji starac Eid Zawahira upozorava prolaznike koji se približe hrpi kamenja nedaleko od njegove kuće. Kaže da se više od decenije ispod tog kamenja nalazi ”sumnjivi predmet” koji nije eksplodirao.

Starac Zawahira i tamošnji stanovnici misle da je riječ o raketi, a sve što su mogli učiniti jeste da je prekriju kamenjem i zemljom, budući da je izraelske vlasti nisu htjele ukloniti uprkos njihovim brojnim zahtjevima.

Ovaj čovjek i ostali stanovnici svjesni su da vojne vježbe i zaostale eksplozivne naprave imaju za cilj protjerati Palestince s njihove zemlje, zbog čega izraelska strana zabranjuje i opstruira rad palestinskih institucija, pa čak i međunarodnih, koje nastoje očistiti ovo područje.

Rušenje objekata  

Palestinska vlast nema kapacitete da pretraži i ukloni zaostale eksplozivne naprave, zbog čega je zatražena pomoć i od međunarodnih organizacija, poput ”The Halo Trust”. Zahvaljujući njima, od zaostalih mina uspješno je očišćen jedan dio pograničnog područja između Jordana i Palestine. No problem je u tome da je veliki broj eksplozivnih naprava razasut po cijeloj oblasti, pa čak i između kuća tamošnjeg stanovništva, prema riječima Moataza Bisharata, osobe zadužene za pitanje izraelskih doseljeničkih naselja u sjevernoj Jordanskoj dolini.        

Bisharat dodaje da okupacione snage namjerno ostavljaju te naprave, pa čak i toksičnu hranu nakon vojnih vježbi. To čine na različite načine s namjerom da privuku i prevare djecu kako došli u kontakt s tim. Kaže kako je registrirana ”najveća stopa” pogibija od ovih sredstava još od 1967. godine.  

Samo u 2015. godini zabilježena je pogibija tri Palestinca od zaostalih eksplozivnih sredstava u sjevernoj Jordanskoj dolini u kojoj živi oko 19 palestinskih zajednica. Izraelske vlasti prisilno su deložirale oko 1.500 Palestinaca iz njihovih domova pod izgovorom izvođenja vojnih vježbi. Isti broj je upozoren da će njihovi objekti biti srušeni.  

Izrael drži kontrolu nad dvije trećine sjeverne Jordanske doline, gdje je uspostavio sedam vojnih kampova i devet doseljničkih naselja. Palestinskom stanovništvu oduzimaju imovinu i pretvaraju je u vojnu zonu, prirodne rezervate i sl. 

Bisharat kaže kako oni kao zvanična strana nisu u mogućnosti ući na to područje i ukloniti zaostale eksplozivna sredstva jer izraelska strana to područje drži pod svojom potpunom kontrolom i odbija im dozvoliti da to učine. Kaže da okupatori žele da bude što više žrtava s namjerom da zastraše stanovnike i primoraju ih da napuste svoju zemlju.  

Još od kako je Izrael okupirao to područje 1967. godine, od zaostalih eksplozivnih naprava je poginulo 37 Palestinaca, uglavnom djece. Ranjeno je oko 400 građana, usljed čega većina njih pati od trajnog invaliditeta. 

Gdje god da se zatekli u palestinskoj Jordanskoj dolini možete nabasati na sumnjiv i napušten predmet ili zaostalu minu sa vojnih vježbi izraelske vojske u kojima koristi lako i teško naoružanje, vojna vozila, a ponekad i borbene avione.

Izvor: Al Jazeera