Palestinske brigade zaustavile izraelsku pješadiju

Gaza – 02:06

Hamas i Izrael su dogovorili 12-satno humanitarno primirje čiji je početak zakazan za subotu u četiri sata ujutro. Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao da je njegov pokret, zajedno sa svim oružanim grupama u Gazi, pristao na privremeni prekid vatre, uz posredovanje Ujedinjenih nacija, objavila je novinska agencija Reuters. 

Najava o primirju dolazi samo nekoliko sati nakon što je izraelski kabinet odbacio uslove za prekid vatre koje je iznio američki državni sekretar John Kerry.

Beit Hanoun – 22:47

Pripadnici vojnog krila Hamasa brigade Ezzeldin Al-Qassam ubili su u gradu Beit Hanounu deset izraelskih vojnika, javlja Anadolija.

“Naši borci su uhvatili u zamku 15 vojnika izraelskih jedinica u gradu Beit Hanoun na sjeveru Gaze. U sukobima koji su izbili deset izraelskih vojnika je poginulo”, navode u saopćenju.

Kako kaže, u sukobima su korištene i rakete tipa RPG.

Izraelska vojska još ništa nije saopćila vezano za ovaj događaj. Kako se navodi, brigade Ezzeldin Al-Qassam su pogodile i jedan avion izraelske vojske.


Kairo – 22:39

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju da će Izrael započeti 12-satni prekid vatre u subotu sa početkom u 7:00 sati po lokalnom vremenu, rekao je neimenovani američki izvor, a prenio Reuters.

Zvaničnik je tu izjavu dao u Kairu, odgovarajući na pitanje novinara o Kerryjevoj ranijoj izjavi na večerašnjoj konferenciji za novinare da je Netanyahu spreman na gest dobre volje.


Tel Aviv – 22:30

Prema javljanjima izraelskih medija, izraelski kabinet razmatra prijedlog američkog državnog sekretara Johna Kerryja o 12-satnom prekidu vatre u Gazi, tokom kojeg će vojska nastaviti sa traženjem “terorističkih tunela”, ali ih neće raznositi tunele i neće otvarati vatru.

Nakon višesatnog vijećanja, ministri su napravili pauzu, a nastavit će sastanak kasnije u petak navečer ili u subotu, prenijeli su izraelski mediji.


Brisel – 22:26

Evropska unija pozvala je na “hitnu istragu” o granatiranju UN-ove škole u Gazi u kojemu je u četvrtak poginulo 15 osoba, a 200 je ranjeno.

“Pozivamo na hitnu i na sveobuhvatnu istragu o tom izgredu”, rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica diplomatske službe EU-a.

Ovo je četvrti put da se gađa Agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), istaknula je glasnogovornica koja je “pozvala sve strane da poštuju nepovredivost i integritet UNRWA-e”.


Jenin – 22:20

Izvori su Al Jazeeri kazali da je broj demonstranata u gradu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali porastao na gotovo 5.000. Izvori Al Jazeere na terenu su saopćili da su protesti za sada mirni. 


Gaza – 21:46

Izraelska vojska, koja je 17. jula započela kopnene napade na Gazu, nije mogla napredovati na istoku i sjeveru Gaze zbog otpora palestinskih grupa, javlja Anadolija.

Palestinske grupe na čelu sa brigadama Ezzeldin Al-Qassam i Jeruzalem idu direktno u sukobe sa vojskom Izraela, a također vrše i raketne napade na gradove kao što je Tel Aviv, Askalan, Ashdod i Sderot.

Grupe otpora u Palestini danas su izvršili osam raketnih napada na Izrael.

U saopćenju izraelske vojske, navodi se da je otpočetka operacije Zaštitni rub na Izrael izvršeno 843 raketnih napada, od kojih je 166 spriječeno zahvaljujući proturaketnom sistemu “Željezna kupola”.

Izvor: AP


Brisel – 21:20

Evropska unija pozvala je sve strane na hitno obustavljanje vatre u Gazi na osnovu sporazuma o primirju iz 2012. godine, javlja Agencija Anadolija. U saopćenju evropskog Servisa za vanjske akcije izraženo je zadovoljstvo zbog napora koje su regionalni akteri, a posebno Egipat, poduzeli u cilju uspostavljanja primirja.

Izrazili su zabrinutost zbog stalne eskalacije nasilja u Gazi gdje je ubijen veliki broj civila uglavnom žena i djece. EU osuđuje ubijanje nevinih civila, u prvom redu 16 Palestinaca koji su se nalazili u školi u Beyt Hanunu.

U saopćenju je izražena i važnost formiranja humanitarnih koridora u Gazi. “Treba dozvoliti civilima da napuste područja u kojima traju sukobi, onima koji to žele”, navodi se.

EU navodi da izraelska vojna operacija treba biti proporcionalna i u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom te su ponovili osude napada Hamasa i drugih oružanih skupina na Izrael.

EU je izrazila duboku zabrinutost zbog stanja na Zapadnoj Obali.


Kairo – 20:50

Na novinskoj konferenciji u Egiptu, nakon što je Izrael odbio prijedlog prekida nasilja, John kerry je rekao da diplomate još uvijek pokušavaju doći do dogovora.

“Radimo na kratkom sedmodnevnom miru u čast Bajrama, da približimo ljude i stvorimo dugotrajniji prekid vatre”, rekao je on.

“Još imamo dosta terminologije i konteksta oko kojeg treba raditi, ali uvjereni smo da imamo osnovu koja će raditi, i nastaviti ćemo raditi na tome… niko od nas ovdje neće stati.”


Tel Aviv – 20:40

Novinska agencija AP javlja da je američki državni sekretar Johna Kerry predlagao prekid nasilja na sedam dana. Za to vrijeme, dvije strane bi započele indirektne pregovore o prekidu blokade Pojasa Gaze. 


Tel Aviv – 19:55

Kabinet za sigurnost izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je odbio prijedlog za prekid vatre u Pojasu Gaze, kazao je izvor iz vlade informativnoj agenciji Reuters.

Američki državni sekretar John Kerry pokušava dogovoriti prekid 18-dnevnog sukoba između Izraela i oružane grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Svi detalji predloženog primirja nisu objavljeni, ali zvaničnik vlade, koji je odbio da bude imenovan, kazao je da je Izrael tražio izmjene prije nego što pristane na bilo koji prekid sukoba. Hamas tek treba da odgovori na predloženi prekid vatre.


Berlin – 19:16

Velika evropska aviokompanija Lufthansa saopćila je u petak da će u subotu nastaviti letove za Tel Aviv, nakon što ih je u utorak navečer bila prekinula, a francuski Air France najavio je da će od petka navečer obnoviti letove za Izrael.

“Na temelju zadnjih informacija i naše procjene sigurnosti na terenu, kompanije grupacije Lufthanse nastavit će redovite letove u međunarodni aerodrom Ben Gurion. Veza će se obnoviti postupno počevši od subote ujutro”, ističe njemačka grupacija u sapćenju.

Lufthansa ipak ističe da će za povratak u normalu trebati “nekoliko dana” iz “operativnih razloga”.

Specijal: Napadi na Gazu

Grupacija moli klijente svojih kompanija – Lufthanse, Germanwingsa, Austrian Airlinesa te Swiss i Brussels Airlinesa – da status svog leta provjere na njihovim internetskim stranicama.

Lufthansa je u četvrtak odlučila za još 24 sata produžiti obustavu svojih letova u međunarodni aerodrom u Tel Avivu, usprkos preporuci Evropske agencije za sigurnost zračnog prometa.

Grupacija dodaje da i dalje prati stanje u suradnji s nadležnim službama.

U četvrtak su američke kompanije Delta, United i US Airways te Air Canada najavile nastavak letova, kao i Iberia, Vueling, Alitalia, SAD, EasyJet, Turkish Airlines i Aeroflot.

I francuska aviokompanija Air France je u petak objavila da istog dana nastavlja letjeti u Tel Aviv. Prvi let bit će u 23:00 sata po srednjoevropskome vremenu, dodao je glasnogovornik te francuske kompanije.


Tel Aviv – 19:10

Izraelska vojska je potvrdila da je u petak u Gazi ubijen 35. vojnik. Time je broj ubijenih Izraelaca porastao na 38, uključujući troje civila. 


Gaza – 19:06

Ministarstvo zdravlja Gaze je potvrdilo da je tokom izraelske ofanzive na Gazu ubijeno 848 ljudi, a više od 5.694 je ranjeno.

Prema podacima ministarstva, 40 poginulih su starije osobe (20 muškaraca, 20 žena), poginulo je 600 odraslih (518 muškaraca i 82 žene), te 208 djece (138 dječaka i 70 djevojčica).

Kada su ranjeni u pitanju, ranjeno je 230 starijih osoba (108 muškaraca i 122 žene), 3.685 odrasle osobe (2.573 muškarca i 1.112 žene), te 1.779 djece (1.126 dječaka i 653 djevojčice).

Foto: AFP/ Getty


Atina – 07:00

U četvrtak se na protestnoj šetnji za Gazu u Atini okupilo gotovo 20.000 ljudi.

Demonstranti su otišli pred zgradu Izraelske ambasade, na koju su bacali balone ispunjene crvenom farbom, javlja Anadolija.

Demonstranti su se, na poziv Komunističke partije Grčke, okupili u centru grada, odakle su krenuli prema zgradi ambasade Izraela.

Demonstranti su uzvikivali slogane podrške Palestini, poput “Nastavite s borbom”, “Sloboda za Palestinu” i “Proklet bio Izrael”.

Transparenti su bili napisani na grčkom i arapskom jeziku.


Kairo – 06:00

Deseci civila i djelatnici Ujedinjenih naroda poginuli su u četvrtak u izraelskom napadu na školu UN-a u Pojasu Gaze.

“Mnogo je mrtvih, među kojima su i žene i djeca, kao i zaposlenici UN-a”, rekao je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Ban je kazao kako je “užasnut” tim napadom, u “okolnostima koje još nisu sasvim jasne”.

Još jednom je “sve strane u sukobu pozvao da poštuju svoje obaveze po međunarodnome humanitarnom pravu, da poštuju civile, nepovredivost objekata UN-a, te obaveze prema humanitarnim djelatnicima”.

Sjedinjene Američke Države “tužne” su zbog bombardiranja UN-ove škole u Gazi, pri čemu je poginulo najmanje 15 osoba.

“Duboko smo žalosni i zabrinuti zbog tog tragičnog događaja”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki u Kairu, u kojem državni sekretar John Kerry pokušava pregovorima postići prekid vatre.

“Ponovno pozivamo sve strane da udvostruče napore da spase civile”, dodala je.

Psaki za taj napad nije direktno okrivila Izrael, a u komentaru o Hamasu, palestinskome pokretu koji nadzire Pojas Gaze, osudila je čuvanje oružja u zgradama u kojima je UN. 

“Sve strane pozivamo da poštuju život civila, te međunarodno humanitarno pravo”, rekla je.

Kerry bi uskoro trebao ustanoviti žele li Hamas i Izrael dogovoriti prekid vatre u Gazi i neće beskonačno ostati u regiji, kazao je jedan američki zvaničnik.

“Postoje neslaganja između dvije strane. Dakle, njegov fokus je na traženju formule koja bi bila prihvatljiva za obje strane”, rekao je. “Međutim, on se tamo neće zadržati beskonačno i u skoroj budućnosti odlučit će postoji li volja da se dođe do dogovora o prekidu vatre.”

Izvor: Al Jazeera i agencije