Palestinska djeca prestrašena upadom izraelske policije u vrtić

Policija je fotografisala udžbenike, a djeca su bila prestrašena (Reuters)

Nastavnici i roditelji osudili su upad izraelske policije u vrtić i osnovnu školu u okupiranom Istočnom Jerusalemu i hapšenje zamjenika direktora te troje nastavnika.

Izraelska policija upala je u vrtić i osnovnu školu Zahwa al-Quds u ponedjeljak i uhapsila prosvjetne radnike jer nisu slijedili izraelski nastavni plan i program, kažu nastavnici.

“Izrael pokušava primorati našu školu da usvoji izraelski kurikulum”, kaže šef Roditeljskog vijeća Ziad al-Shamali. “Mi smo to odbili, pa su odlučili upasti u našu školu i preplašiti našu djecu.”

Nastavnica Ola Nini rekla je za Al Jazeeru da je nekoliko nenaoružanih izraelskih policajaca u civilu i općinskih zvaničnika iz Jerusalema ušlo u školu tokom prvog jutarnjeg časa.

Zahwa al-Quds privatni je vrtić i škola koju pohađa 90-ero djece u dobi od tri do devet godina.

Ispitivali učenike

Policajci i zvaničnici pretražili su sve učionice i zatražili lične dokumente svih nastavnika. Zatim su popisali njihova imena i fotokopirali dokumente.

Shamali je rekao da su također zaplijenili mobitele i izbrisali snimak nadzornih kamera kojim je zabilježen njihov upad u školu.

“Djeca su se toliko uplašila da se najmanje jedna djevojčica pomokrila u razredu”, rekla je Nini.

“Ispitivali su učenike o knjigama koje čitaju i fotografisali knjige”, rekla je Nini. “Zvaničnici su krenuli u direktorovu kancelariju, upali unutra i zaplijenili učiteljske plaće i školske dokumente.”

Uhapšen je zamjenik direktora i troje nastavnika, a kasnije su pušteni.

Glasnogovornica lokalne vlade Rachel Greenspan rekla je da Općina Jerusalem nije bila uključena u incident i negirala je da je izvršen upad u školu.

“Nastavnici i direktor u sporu su zbog plaća”, rekla je ona za Al Jazeeru.

Izraleska policija nije željela komentarisati slučaj.

Izvor: Al Jazeera