Palestinke, pionirke u izradi ekološkog ogrjeva

Glavni problem je pitanje plasiranja briketa koje proizvode ove žene (Al Jazeera)

Piše: Atef Doghlas

Četiri Palestinke marljivo rade na proizvodnji briketa od prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala uz upotrebu veoma jednostavnih alata i materijala. Nadaju se da će od nadležnih organa dobiti patent za ovu inovaciju, a zatim svoj proizvod promovirati i plasirati na širem tržištu.  

Proizvod je postao popularan u lokalnoj zajednici Beita u Nablusu na sjeveru Zapadne obale čak i prije nego što je zvanično registriran, a veže se uz imena četiri žene: Inam, Faidah, Waad i Walaa Yemek. 

Inam Yemek, inicijatorka ideje za ovaj projekat, kaže kako je podijelila ideju sa svojim sestrama, nakon čega su se okrenule ovom novom poslu. Ističe da je tajna u originalnosti projekta koji nije tradicionalan i razlikuje se od uobičajenih ženskih projekata, poput izrade rukotvorina, veza i narodne kuhinje.   

Ručna izrada

Briketi od biomase pojavili su se po prvi put na lokalnom sajmu kojeg je organizirao palestinski Ured za kvalitetu životne sredine u Ramallahu prije dva mjeseca. Ovaj projekat je dobio veliku pažnju i ohrabrenje zvaničnih organa, a posebno Ministarstva okoliša.

Proizvod se izrađuje od različitog organskoga otpada, poput komine maslina (ostataka nakon cijeđenja), strugotine drveta, slame, lišća i starog hljeba. Za izradu briketa koristi se biomasa u određenim količinama i omjerima. Sirovina se miješa jedan vremenski period, a zatim se sipa u kalupe kako bi zadobila željeni oblik i veličinu. Čitav proces obavlja se ručno, nakon čega se ova masa suši na suncu.

Ovako izrađeni briketi, ili ekološki ogrjev, odlikuju se po lakoj zapaljivosti, ekonomskoj isplativosti, efikasna su zamjena za drvo čime se smanjuje i sječa šuma. Ono što je najvažnije od svega jeste da se radi o ekološki prihvatljivom gorivu koje je u skladu sa modernim metodama grijanja. Ovi briketi ne sadrže nikakve primjese plastike ili nafte i riječ je o ekološki čistom proizvodu čemu se, prema riječima Faidah, posvećuje najveća pažnja u ovom projektu.  

Palestinke su potvrdile da se efikasnost njihovog proizvoda pokazala kroz brojna ispitivanja, u smislu količine i omjera koji je neophodan kako bi se dobio željeni proizvod.   

Zanimljivo je spomenuti i to da ove četiri žene dolaze iz iste porodice i rade u istoj kući, zbog čega se lakše mogu posvetiti svom poslu i sastajati, ali i voditi brigu o kućnim poslovima.

Problem plasiranja proizvoda

Svaka od ove četiri žene ima određena zaduženja prilikom proizvodnje, ali se i međusobno konsultiraju kako bi pružile najbolje. Walaa Yemek kaže da se na ovaj način rješavaju otpada koji šteti okolini i osiguravaju same sebi finansijske prihode. Istakla je da je jedna od glavnih prepreka u njihovom radu nedostatak podrške, ali i skromna oprema i alati za proizvodnju. 

Jedna tona briketa košta oko stotinu američkih dolara, što je prihvatljiva cijena u poređenju sa drugim vrstama ogrjeva. Glavni problem ostaje pitanje plasiranja proizvoda, pogotovo ukoliko se uzme u obzir da žive u ruralnom području gdje ljudi koriste različite metode grijanja.

Waad Ymemk kaže: „Do sada nismo proizvodile velike količine. Naša proizvodnja svodila se samo na uzorke i za našu kućnu upotrebu.“

Prema zvaničnim palestinskim statistikama u 2014. godini procenat organske materije u čvrstom komunalnom otpadu iznosio je 59,1 posto, plastične mase 14,2; kartona i papira 10,1; željeza 2,7; stakla 2,4 i ostalog otpada 11,5 posto.   

Ka svjetskom tržištu

Ove žene nastoje registrirati svoj proizvod u palestinskom Ministarstvu privrede što bi bio uvod za dobivanje patenta. Općinsko vijeće njihove mjesne zajednice podržava ih u ovom projektu, dok predsjednik mjesne zajednice Wasif Mualla kaže da se oni neće zaustaviti samo na podržavanju projekta nego će biti i partneri u njemu. Trenutno nastoje izvršiti laboratorijsku analizu proizvoda i zvanično ga usvojiti kako bi se pronašli investitori.

Mualla u razgovoru za Al Jazeeru dodaje da je ova ideja značajna zbog toga što predstavlja sintezu razvojnog projekta i osiguravanja prilika za posao ženskoj populaciji.

Ove četiri gospođe imaju vidnu podršku od strane stanovnika njihovih sela koji im dostavljaju organski otpad neophodan za proizvodnju briketa s tim da je ‘svjetsko tržište’ ono čemu one trenutno teže kroz plasiranje svojih proizvoda na inostranim sajmovima.

Izvor: Al Jazeera