Palestinci slave, Izrael gradi nova naselja

Izraelska Vlada odobrila je izgradnju 3.000 novih kuća u ilegalnim naseljima na okupiranoj  Zapadnoj obali, manje od 24 sata nakon što su Ujedinjeni narodi (UN) unaprijedili status Palestine u  “državu nečlanicu posmatrača”, javljaju izraelski mediji.

Novi stambeni objekti bit će izgrađeni u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, ali Vlada nije precizirala o kojim se tačno naseljima radi.

Kako izvještava izraelski dnevni list Haaretz, premijer Izraela Benjamin Netanyahu također će “promovirati planiranje i izgradnju” u takozvanom području E-1 između Jerusalema i Ma'ale Adumima, velikog naselja u kojem živi skoro 40.000 stanovnika.

Hagit Ofran, koja nadzire program naseljavanja u organizaciji Peace Now, rekla je da najava ne znači da će izgradnja odmah početi na području E-1.

“Nema plana koji je spreman za provođenje”, kazala je ona.”Planovi moraju biti odobreni kako bi se počelo graditi.”

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame pokušala je spriječiti dalju izgradnju na području E-1, zbog koje bi Istočni Jerusalem bio odvojen od obližnjih arapskih gradova, te koja bi izazvala dalje podjele na Zapadnoj obali, gdje trenutno ima mnogo izraelskih naselja i kontrolnih punktova.

Odluku o naseljima donio je izraelski “sigurnosni kabinet”, to jest devet viših ministara zajedno s Netanyahuom.

Izraelska Vlada ranije je zaprijetila da će odobriti izgradnju novih naselja kao mogući odgovor palestinskoj kampanji za unapređenje statusa u UN-u.

Pristup Palestine međunarodnim sudovima

Iz Ureda premijera nisu htjeli odgovoriti na pitanje da li je najava kazna za glasanje u UN-u.

Palestinski zvaničnici ranije su plan izgradnje nazvali besmislenom prijetnjom – čak i prije kampanje pred UN-om.

Netanyahuova Vlada je odobravala izgradnju više hiljada novih kuća svake godine.

Kako je iz Jerusalema izvijestila reporterka Al Jazeere Nicole Johnston, nije jasno da li se radi o novim kućama ili o ranije najavljenoj izgradnji.

“Možda je riječ o saopćenju čiji je cilj umiriti neke od izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali koji neće biti presretni zbog promjene svog statusa iz naseljenika na Okupiranim palestinskim teritorijama u naseljenike unutar Okupirane Palestine”, rekla je Johnston.

Bijela kuća u petak je osudila najavu Izraela o izgradnji novih kuća na okupiranoj teritoriji, nazvavši taj plan “kontraproduktivnim” za nastavak mirovnih pregovora.

Palestinski lider Mahmoud Abbas pozvao je Izrael da prestane graditi nove stambene objekte i vrati se za pregovarački sto.

“Hiljadu puta sam rekao da smo spremni nastaviti pregovore”, rekao je on u New Yorku. “Ne postavljamo uvjete, ali postoji barem 15 rezolucija UN-a koje ta naselja smatraju ilegalnim i preprekom miru koja mora biti uklonjena”.

Nakon što je status Palestine unaprijeđen u UN-u, to znači i članstvo u brojnim UN-ovim organizacijama, kao i međunarodnim sudovima.

Ono čega se izraelska strana najviše boji jeste mogući zahtjev Palestine da pred međunarodnim sudovima podigne optužnice i pokrene postupak protiv Izraela zbog politike naseljavanja palestinskih autonomnih područja.

To otvara i mogućnost procesuiranja zločina izvršenih nad Palestincima u izraelskim napadima.

Geoffrey Nice , pravni stručnjak i nekadašnji tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kazao je za Al Jazeeru da novi status Palestine predstavlja “nepozantu teritoriju” u smislu pravnih posljedica zbog mogućih zločina počinjenih na tom području.

“Izgleda da bi mogao biti otvoren slučaj u pogledu svega što se dešava na teritoriji novoidentificirane države, uprkos njenom ograničenom statusu”, rekao je Nice.

“Ako neko iz države koja ne priznaje Međunarodni krivični sud … kao naprimjer neko iz Izraela, na teritoriji ove nove države počini prekršaj iz nadležnosti ovog suda, onda bi ta osoba mogla biti ranjiva”.

“Na isti način kao što bi bila ranjiva ako povuče okidač izvan države, pucajući nečim na teritoriju države na način koji bi povrijedio statut.”

Nice je kazao da je novi status Palestine korak ka tome da se omogući Sudu da ima nadležnost nad mogućim ratnim zločinima počinjenim na ovom području i da ga moć Vijeća sigurmnosti UN-a ne ograničava toliko, posebno ne moć SAD-a.

Širom Zapadne obale i Gaze, održane su velike proslave koje su trajale do kasno u noć i do jutra, javila je Johnston.

“Danas nije bilo proslava, ljudi se vraćaju životu pod okupacijom. Još nisu saznali kad se predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas vraća. Nema sumnje da će mu prirediti doček dostojan heroja kad se stigne u Ramallah, ali čekat će i naredni potez Palestinske samouprave – hoće li preduzeti korake protiv Izraela u nekom od međunarodnih tijela, poput Međunarodnog krivičnog suda”, kazala je ona.

“Kad je riječ o Izraelu, on nije imao mnogo toga da kaže u protekla 24 sata o potezu koji je pokušao omalovažiti, tvrdeći da nije značajan, nego samo simboličan, te da neće ništa promijeniti na terenu, kao i da je loš za mirovni proces.”


Dušan Simeonović o značaju novog statusa Palestine

Slavljeničke pucnjave odzvanjale su širom Ramallaha te na Trgu Jasera Arafata, a više od 1.000 stanovnika i sigurnosnih snaga Palestinske samouprave plesalo je i veselilo se zbog pozitivnog ishoda na glasanju pred UN-om.

Euforično mahanje zastavama bio je vrhunac jednodnevnog slavlja. Učenici, studenti i državni uposlenici dobili su slobodan dan i podstaknuti su da izađu na ulice širom Zapadne obale.

“Sretan sam što su nas proglasili državom, iako je to samo moralna pobjeda. Mnogo je ajkula oko nas, ali je ovo dobar osjećaj”, kazao je za AFP stanovnik Ramallaha Rashid al-Kor.

U blizini je bila Amerikanka palestinskog porijekla Laila Jaman, koja je mahala palestinskim zastavama i koja je imala fotografije predsjednika SAD-a Baracka Obame i lidera Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa.

Izlaz iz tunela

“Osjećam se dobro, ne mogu vam opisati svoje osjećaje. Isto kao da smo došli do izlaza iz mračnog tunela. S Palestinskom državom smo ujedinjeni i kao narod i kao vodstvo”, kazala je ona.

Palestinsko-američki aktivista i osnivač Electronic Intifada Ali Abunimah je za Al Jazeeru kazao kako nije bilo potrebe za ovim slavljem i da je UN “ogromno odvlačenje pažnje”.

“Volio bih da je ovo silno slavlje i plesanje na ulicama Ramallaha i zabluda među ljudima zbog pravog uspjeha kojim bi se zaista vratila prava palestinskom narodu”, rekao je on.

“Ima nešto neprimjereno i neukusno u tome što Palestinska uprava pokrovitelj festivala plesa na ulicama Ramallaha, dok porodice u Gazi i dalje oplakuju svoje mrtve. Ovo [glasanje] je ogromno skretanje pažnje, jeftin potez, koji omogućava narodu da slavi kao da se radi o nogometnoj utakmici”, ocijenio je Abunimah. 

Sve političke frakcije su slavile na ulicama Gaze nakon što je Hamas odobrio potez suparničkog lidera Fataha i predsjednika Mahmouda Abbasa za unapređenja palestinskog međunarodnog statusa, javio je AP.

Hamas se protivio prošlogodišnjem zahtjevu pred UN-om, ali je ovomjesečni osmodnevni sukob između Izraela i Hamasa pridonio promjeni stavova u palestinskoj politici.

Tokom sukoba, u kojem je ubijeno više od 160 Palestinaca u Gazi i pet Izraelaca, Hamas je protestirao na ulicama Ramallaha prvi put od 2008. godine.

Podrška Hamasu

Podrška grupi je povećana, jer se smatra da je Hamas odvratio izraelski napad.

Podrška zahtjevu pred UN-om iz svih palestinskih političkih frakcija se smatra prvim korakom ka pomirenju Hamasa i Fataha, koji je izgubio kontrolu nad Gazom od Hamasa 2007. godine.

“Posljednji rat u Gazi pokazao je da sve frakcije moraju imati ujedinjenu platformu, jer nijedna frakcija ne može stajati sama, bez obzira na to da li je u pitanju oružani otpor ili diplomatija. Ovaj zahtjev se smatra diplomatskom akcijom”, rekla je glasnogovornica Palestinske samouprave Nour Odeh.

Sada Palestina ima isti status kao Vatikan i to će Palestincima omogućiti da izvrše pritisak na Izrael, posebno zbog pristupa Međunarodnom krivičnom sudu.

Izvor: Al Jazeera i agencije