Palestinci podigli protestne šatore

Uprkos protivljenju Izraela, šatori ostali na mjestu odredbom suda (Reuters)

Palestinski aktivisti podigli su u petak šatore na Zapadnoj obali u znak protesta zbog planova Izraela da se podigne veliko jevrejsko naselje na ključnom prolazu kroz tu teritoriju.

Podignuto je dvadesetak šatora između Istočnog Jerusalema i velikog jevrejskog naselja Maale Adumim u spornom području poznatom pod imenom E1.

Planovi Izraela da gradi na toj teritoriji osvojenoj u šestodnevnom ratu 1967. godine izazvali su nedavno oštre kritike međunarodne zajednice.

Palestinska strana je upozorila da će se tom izgradnjom onemogućiti da buduća država Palestina bude povezana.

Palestinci žele osnovati  svoju državu na Zapadnoj obali sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom i da ona obuhvati i Pojas Gaze.

Izrael: Šatori su provokacija

Aktivisti su najavili da imaju dovoljno opreme da dugo ostanu, zapravo dok ne “osiguraju pravo (palestinskih) vlasnika zemlje da grade na njoj”.

Ubrzo nakon što su Palestinci počeli podizati šatore, izraelske vlasti su naredile da se uklone.

Međutim, organizatori su o tome preko društvene mreže Twitter obavijestili druge aktiviste i nabavili naredbu suda da se ta odluka suspendira.

Jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji smatraju se nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava.

Izrael je inače planove o izgradnji u području E1 odložio, ali ih je ponovo oživio nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 29. decembra Palestini dali status države nečlanice posmatrača.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva odbrane kazao je da podizanje šatora “zvuči kao provokacija”.

Izvor: Agencije