Oglasi

Palestina od UN-a traži istragu ubistava u Gazi

Palestinski ambasador pri UN-u pozvao na istragu nakon što je od 30. marta Izrael u Gazi ubio 39 demonstranata.
Mansour: Čini se kako se izraelske okupacione snage ne suzdržavaju, nikoga ne slušaju i nastavljaju sa ovim masakromReuters

Palestinski ambasador u UN-u Riyad Mansour zatražio je od Vijeća sigurnosti UN-a da oformi nezavisnu komisiju koja bi trebala istražiti izraelske "zločine" uključujući ubijanje i ranjavanje palestinskih demonstranata u Pojasu Gaze.

Mansour je u petak navečer kazao kako će Palestinske vlasti poslati listu žalbi narednih dana na adresu Vijeća UN-a za ljudska prava, s namjerom uspostavljanja istražnog komiteta ili misije za utvrđivanje činjenica.

"Čini se kako se izraelske okupacione snage ne suzdržavaju, nikoga ne slušaju i nastavljaju sa ovim masakrom", rekao je on novinarima u New Yorku.

Njegov istup desio se nakon što su izraelske snage iz vatrenog oružja ubile četiri Palestinca, među kojima je i 15-godišnjak, te ranije na stotine. Više od 10.000 Palestinaca okupilo se na masovnim demonstracijama u Pojasu Gaze tražeći pravo na povratak palestinskih izbjeglica.

Hiljade ranjenih

Protesti u petak su bili četvrti u isto toliko sedmica planiranog Velikog marša povratka. Posljednja ubistva povećavaju broj usmrćenih Palestinaca od kraja marta na 39.

Kako navodi palestinsko Ministarstvo zdravstva, više od 4.000 osoba je ranjeno.

Tokom proteklih sedmica, izraelsko korištenje smrtonosne sile izazvalo je međunarodne osude. Izrael je prošle sedmice saopćio kako će istražiti ubistvo djeteta na protestima, ali je nastavio koristiti svoju politiku otvorene vatre na granici sa Gazom.

Mansour je istakao kako nekoliko arapskih država članica odbija stav Izraela da pokrene vlastitu istragu, kazavši kako ona ne može biti „kredibilna“, te ponovio poziv za „nezavisnu i nepristranu“ istragu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.