Pakistanu prijete velike poplave

Pakistan proizvodi manje od jedan posto ukupne svjetske emisije ugljen-dioksida i nalazi se na začelju liste država koje zagađuju životnu sredinu. Uprkos tome, spada među zemlje koje su najviše pogođene klimatskim promjenama.

Stotine planinskih vrhova u sjevernom dijelu Pakistana prekrivene su snijegom cijele godine. Usljed globalnih klimatskih promjena, počelo je topljenje snijega i glečera. Vodene bujice nose sve pred sobom.

Iznenadne poplave utiču na sva područja života. Velike poljoprivredne površine nestaju pod vodom. Pakistanska vlada nema rješenje, a haotična situacija se ponavlja iz godine u godinu.

„Osnovni problem je što nismo u mogućnosti ograničiti niti smanjiti posljedice klimatskih promjena. Za to je Pakistanu potrebno mnogo novca, te napredna tehnologija“, kazao je Aref Ahmed, zamjenik ministra okoliša.

Globalna promjena klime, kao i njen negativan uticaj godinama se osjećaju i na krajnjem jugu Pakistana. Nivo mora stalno raste i plavi priobalna područja.

Ugroženi veliki gradovi

„Tokom protekle tri decenije, more je prekrilo više miliona hektara zemljišta u ušću rijeke Ind. Prema našim istraživanjima, očekuje se dalji rast nivoa mora, koje će u narednih 40 godina potopiti tri velika priobalna grada“, rekao je Naseer Mayman, stručnjak za klimatske promjene.

Stručnjaci očekuju da će Pakistan u narednom periodu još više osjetiti posljedice klimatskih promjena. Predviđaju intenzivnije topljenje leda, te obilne kiše praćene olujnim vjetrovima. Nakon toga bi trebale uslijediti godine ekstremne suše.

„Pakistan se od negativnog uticaja klimatskih promjena brani gradnjom brana na rijekama. Osim proizvodnje električne energije, time se osiguravaju i zalihe vode koja će Pakistanu, prema očekivanju stručnjaka, biti potrebna u narednom periodu“, javlja reporter Al Jazeere Abdurrahman Matar.

Izvor: Al Jazeera