Pakistanci bježe od sukoba vojske i talibana

Tisuće Pakistanaca izbjegle su pred ofenzivom vojske protiv talibana, pa su cijele obitelji smještene u improviziranim kampovima u neposrednoj blizini minskih polja. Zima će im dodatno pogoršavati uvjete života.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Sabira i njegove rođake, izbjeglice iz Pakistana, koji redaju cigle na ulaz svog šatora, jer se nemaju čime drugim zaštititi od hladnoće na afganistansko-pakistanskoj granici.

“Pokušavamo se zaštititi. Danas je stigla pomoć, ali su nam rekli da nije naš red i da moramo čekati”, kaže Sabir.

Sabir je jedan od desetaka tisuća pakistanskih izbjeglica koji su pobjegli od borbi između vojske i talibana. Nisu imali izbora nego prijeći granicu i pobjeći u provinciju Host, u susjednom Afganistanu, no i tamo strahuju od napada talibana. Ništa manju brigu ne predstavljaju im ni surove vremenske prilike.

Ćilim pod limenim krovom

“Neki nemaju čak ni šatore. Imamo blizu 200 kilograma drveta, ali to jedva da je dovoljno za deset dana. Ovdje zima traje tri mjeseca”, napominje izbjeglica Gul Mohamed Masoud.

U jednoj od škola u izbjegličkom kampu, koja je zapravo ćilim pod limenim krovom, djecu upozoravaju na opasnosti koje nose mine posijane u okolici. Kad padnu snjegovi, nalaženje i uklanjanje eksplozivnih sredstava bit će još teže.

“U ovoj regiji nalaze se brojne protutenkovske i protupješačke mine. Pokušavamo upozoriti izbjeglice na rizike života ovdje”, ukazuje Hakim Sulaimanzai, koordinator deminera.

Više u prilogu….

Izvor: Al Jazeera