Oglasi

Pakistan: Sud oslobodio bivšeg premijera Nawaza Sharifa

Bivši premijer, njegova kćerka i zet bili su osuđeni za korupciju jer nisu dokazali odakle im novac kojim su kupili stanove u Londonu.
Sharif i dva člana njegove porodice izaći će iz zatvora uz kaucijuEPA

Pakistanski sud suspendovao je zatvorske kazne bivšem premijeru Nawazu Sharifu i članovima njegove porodice, koje je ranije ove godine izrekao Antikorupcijski sud. Očekuje se da će njih troje biti oslobođeno nakon što plate kaucije.

Sharif, njegova kćerka Maryam i zet Muhammed Safdar Awan osuđeni su u julu nakon što nisu ponudili izvor finansija koje su koristili prilikom kupovine nekoliko stanova u Londonu.

No, u srijedu je Visoki sud u Islamabadu na čelu s Atharom Minallahom konstatovao da pakistansko antikorupcijsko tijelo nije utvrdilo finansijsku vezu između bivšeg premijera i stanova, te je suspendovalo raniju odluku o zatvorskim kaznama.

Kaucija od 4.000 dolara

Sharif je bio osuđen na deset godina zatvora, a izrečena mu je i novčana kazna od 10,5 miliona dolara. Njegova kćerka dobila je sedam godina zatvora i 2,6 miliona dolara kazne, dok je Awan osuđen na godinu iza rešetaka.

Oni će morati platiti 500.000 pakistanskih rupija (približno 4.000 američkih dolara) kaucije prije izlaska iz zatvora.

Očekuje se da će antikorupcijsko tijelo uložiti žalbu Vrhovnom sudu.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.