Pakistan: Brojne žrtve eksplozije bombe

Najmanje 15 osoba je poginulo u današnjoj eksploziji bombe postavljene na autobus s Vladinim zaposlenicima na sjeveru Pakistana.

Policijski nadzornik Kashif Zulfiqar kazao je za Al Jazeeru kako je više od 30 osoba povrijeđeno.

Autobus je prevozio veliki broj administrativnih radnika na posao iz mjesta Mardan, a bomba je detonirala blizu Sunehri Masjida u Peshawaru, užurbanom dijelu sjeverozapadnog pakistanskog grada.

„Eksplozija je bila zaista jaka, prozori na obližnjim zgradama su svi popucali. Bomba je potpuno raznijela krov autobusa. Vidio sam mnogo tijela poginulih i teško ranjene ljude kako ih prebacuju u bolnicu“, naveo je očevidac Usama Hussein za Al Jazzeeru.

Brojni napadi

Ovo je posljednji napad u seriji incidenata u Peshawaru koji potresaju bombaški i napadi vatrenim oružjem pakistanskih talibana.

Bombaš samoubica usmrtio je 13 osoba 8. marta kada se raznio ispred suda u Charsaddi, u provinciji Khyber Pakhtunkhwa koja se nalazi 30-ak kilometara od Peshawara.

Pakistan se bori protiv domaćih boraca od 2004. godine kada su talibani, razmješteni američkom invazijom na Afganistan 2001. godine, počeli kampanju u graničnim plemenskim područjima.

Izvor: Al Jazeera