Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz povijesti

Antonio Tajani
Antonio Tajani se slovenskim i hrvatskim zvaničnicima izvinio zbog svojih riječi u nastupu pred talijanskim esulima (AP)

Jednu ideju o prevladavanju predrasuda iz prošlosti iznio je u srijedu slovenski predsjednik Borut Pahor, predloživši izradu zajedničkih povijesnih udžbenika za Slovence i Talijane.

Nakon susreta u Bruxellesu sa predsjednikom Europskog parlamenta Antonijom Tajanijem, Pahor nije želio komentirati zahtjeve nekih političkih stranaka u Sloveniji za ostavkom talijanskog političara, koji je nedavno izjavio “Živjela talijanska Dalmacija, živjela talijanska Istra”.

No, novinarima je nakon susreta kazao da je sugovorniku predložio pripremu zajedničkog slovensko-talijanskog udžbenika iz povijesti “po uzoru” na sličan njemačko-francuski udžbenik kojim su ta dva naroda izmirila poglede na problematičnu povijest, prenosi Hina.

Nalazi zajedničkih komisija povjesničara

Osnova za takav udžbenik moglo bi biti izvješće talijanskih i slovenskih povjesničara o odnosima dvaju naroda od 1918. do 1954., izrađeno u vrijeme priprema Slovenije za ulazak u EU, kad je Italija postavljala rezerve u vezi napuštene imovine esula i zaštite manjinskih prava.

“Slovenski je predsjednik u razgovoru s predsjendikom Eurpskog parlamenta iznio prijedlog da se po njemačko-francuskom uzoru pripremi zajednički povijesni udžbenik koji bi se temeljio na nalazima zajedničkog povjerenstva naših povjesničara”, navedeno je na službenom twitter profilu ureda slovenskog predsjednika.

Pahor je u vezi s Tajanijevim izjavama prije dva tjedna pisao talijanskom predsjedniku Mattarelli i tražio službeno pojašnjenje, ali je kasnije naveo da je zadovoljan isprikom koju je naknadno dao Tajani rekavši da mu je žao i da je bio krivo shvaćen.

Tajani je nedavno u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju svoga govora kazao: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.”

Tajanijevo izvinjenje

Nakon oštrih reakcija hrvatskog i slovenskog državnog vrha i politike, Tajani se ispričao pismeno slovenskom ministru vanjskih poslova Miri Ceraru zbog svojih riječi u nastupu pred talijanskim esulima u mjestu Basovizzi, navevši da njima nije želio izazivati napetosti među državama, niti izražavati teritorijalne pretenzije, a ranije se ispričao i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću.

Također je rekao da Italiju, Hrvatsku i Sloveniju veže čvrsto prijateljstvo, koje više od brojnih riječi pokazuje da je EU priča o uspjehu.

Izvor: Agencije