Oglasi

Pahor obavijestio parlament da nema mandatara

Ni Janez Janša, ni Marjan Šarec nisu uspjeli prikupiti dovoljan broj glasova da bi mogli formirati parlamentarnu većinu.
Pahor upozorava na prijeteću mogućnost prijevremenih izbora na jesenEPA

Slovenski predsjednik Borut Pahor službeno je obavijestio parlament da nikoga neće predložiti za mandatara nove vlade jer su mu potencijalni kandidati za tu dužnost priznali da do sada nisu uspjeli okupiti potrebnu većinu od 46 zastupnika u 90-članom Državnom zboru.

Nakon izbora održanih 3. lipnja Pahor je mandat ponudio Janezu Janši, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) dobila 25 zastupničkih mjesta, ali je on odbio mandat priznavši da za izbor premijera i svoje vlade u parlamentu nema potrebne koalicijske partnere i 46 ruku, iako se nada da bi se to "idućih tjedana" moglo promijeniti, prenosi agencija HINA.

U pismu koje je Pahor u ponedjeljak uputio predsjedniku parlamenta Mateju Toninu, navodi da ga je o neuspjehu dosadašnjih pregovora s potencijalnim koalicijskim partnerima obavijestio i čelnik Liste Marijana Šarca (LMŠ), iako i on ovog tjedna nastavlja s pokušajima osiguranja većine, ali s neizvjesnim ishodom.

Tako postizborna situacija u Sloveniji i više od mjesec i pol nakon izbora ostaje neriješena, s nesigurnim izgledima za formiranje vlade.

Uskoro sjednica parlamenta

Pahor je u pismu Toninu predložio da se sjednica na kojemu će se parlament obavijestiti o sadašnjoj situaciji održi što prije kako bi država uskoro dobila stabilnu vladu te kako bi se otklonila prijeteća mogućnost prijevremenih izbora na jesen, ako se solucija ne nađe.

Sjednica parlamenta, kako se očekuje, održat će se u petak, nakon čega nastupa dvotjedni rok u kojemu kandidate za mandatara ponovo može predložiti predsjednik države, ali i parlamentarne stranke i skupine koje prikupe 10 zastupničkih potpisa. U međuvremenu se očekuje nastavak koalicijskih pregovora i nove konzultacije zastupničkih klubova s predsjednikom države.

Relativni izborni pobjednik Janša kazao je, nakon što je odustao od kandidature u prvom krugu, da stranke i zastupnici ne žele nove izbore, pa postoji mogućnost da se formira nova vlada kako bi se to izbjeglo, no da se njegova stranka ne boji novih izbora jer želi jaku i stabilnu vladu.

Drugi mogući mandatar Šarec će u utorak, prema najavama, početi koalicijske pregovore sa strankom Ljevica, nakon što je iz pregovora s dosadašnjim gradonačelnikom Kamnika istupila demokršćanska Nova Slovenija.

Ili nova tehnička, ili manjinska vlada

Stranke ljevice i centra opiru se eventualnom povezivanju s Janšom, kojega optužuju da je protumigrantskom retorikom i napadanjem političkih konkurenata ponovo podijelio slovensko društvo i politiku.

S druge strane, Janša tvrdi da bi eventualna lijevo-liberalna vlada, koju bi formirao Šarec, bila nestabilna jer bi je sačinjavalo čak šest stranaka, među njima i tri iz sadašnje tehničke vlade Mire Cerara, koja je, po Janšinoj ocjeni, bila neuspješna jer nije provela potrebne rerforme, pa su te stranke u četiri godine izgubile više od polovice glasova u odnosu na zadnje izbore 2014. godine. 

Prema nekim kombinacijama koje navode analitičari, u sadašnjoj pat-poziciji i nesigurnom balansu između ljevice i desnice, realna mogućnost za izbjegavanje prijevremenih izbora na jesen bila bi ili nova tehnička vlada ili manjinska vlada koju bi vodio Šarec, ali po tim ocjenama ne bi imala mnogo izgleda da završi pun mandat.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.