Oglasi

Pahor i Mogherini: Dopustiti rješenje za Kosovo i 'van okvira'

Predsjednik Slovenije smatra da treba tražiti originalna rješenja za bilateralna i multilateralna pitanja u regiji, ali koja ne smiju biti zasnovana na etničkom principu.
Borut Pahor je rekao da je sretan što Federica Mogherini deli njegove stavove, koje je opisao kao 'veoma smjele', ali i oprezneEvropska komisija

Slovenački predsednik Borut Pahor i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini složili su se u sredu da bi rešavanje situacije na Kosovu trebalo da dopusti i rešenje "van okvira", iako se ne temelji na etničkom principu.

Pahor je kazao Mogherini da je potrebno tražiti i originalna rešenja za bilateralna i multilateralna pitanja u regionu, ali koja, kako kaže, ne smeju da budu zasnovana na etničkom principu, prenosi agencija STA.

On je kazao da je veoma srećan što Mogherini deli njegove stavove, koje je opisao kao "veoma smele", ali i oprezne, jer su, uveren je, neka razmišljanja "van okvira" potrebna nakon godina ćorsokaka.

Pahor je rekao da, kada se prvi put pojavila inicijativa o kompromisnom rešenju, koje bi uključivalo i promene granica, to je povećavalo nedoumice na Zapadu.

Sporazum bez kolateralne štete

Ipak, dodao je, treba biti otvoren za originalna rešenja, pod uslovom da proces počne da se završava, vođen mudrom "političkom modom", uz međusobno poštovanje i veoma disciplinovan nadzor međunarodne zajednice, kako bi se sprečila kolateralna šteta u komšiluku.

Slovenački predsednik dodao je da bi to trebalo da bude deo dijaloga Srbije i Kosova.

"Prijatelji mirnog rešavanja spora samo treba da odluče da li su spremni da misle van okvira", rekao je Pahor i dodao da se on protivi rešenju zasnovanom isključivo na etničkom principu, kao i da sporazum ne bi trebalo da izazove kolateralnu štetu.

Portparolka Mogherinijeve Maja Kocijančić napisala je na Twitteru da je razgovor sa Pahorom bio odličan i da se fokusirao na zapadni Balkan, ali i dalje od ove teme.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.