Pacolli pismom pozvao Vučića da prizna Kosovo

Smatra i kako je vrijeme da „Srbija dozvoli Srbima da žive svoj život slobodnim od njenog uplitanja“ (EPA)

Zamjenik kosovskog premijera Behgjet Pacolli uputio je sinoć otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga poziva da prizna Republiku Kosovo, prenose agencije.

Pismo je uslijedilo nakon jučerašnjeg sastanka Vučića sa predstavnicima Srba iz Kosova sa kojima je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji.

Pacolli tvrdi kako Vučić takvim sastancima sa grupom Srba sa Kosova i porukama koje šalje pokušava izbjeći priznanje kosovske nezavisnosti.

U opširnom pismu srbijanskom lideru, koje naziva „pismom dobre volje“, Pacolli tvrdi kako Vučić ima pogrešan pristup historiji, te kako je Kosovo država koja počiva na slobodi, demokratiji i blagostanju.

Sveobuhvatni sporazum

Pacolli tvrdi i da Srbi na Kosovu žive u sigurnom okruženju i u skladu sa pravnim i institucionalnim poretkom. Negiranje, kako kaže, te činjenice za Pacollija je grijeh.

Smatra i kako je vrijeme da „Srbija dozvoli Srbima da žive svoj život slobodnim od njenog uplitanja“.

Pacolli govoreći o nastavku dijaloga kaže kako je „sveobuhvatni sporazum prekretnica ka trajnom i sveobuhvatnom miru“.

On tvrdi i kako će zahvaljujući formiranju kosovske vojske, utjelotvorene u vrijednostima NATO-a, Srbija biti okružena mirom i stabilnošću, s obzirom na to da će biti okruženama „državama članicama ove organizacije“.

Vučić neće odgovoriti Pacolliju

Kasnije je Vučić rekao kako neće odgovarati na otvoreno pismo koje mu je uputio Pacolli.

“Na pisma političara iz Beograda i iz Prištine ne odgovaram, jer ih ne pišu oni koji ih potpisuju, niti su upućena meni, već imaju drugi smisao i ciljaju druge uši”, rekao je Vučić.

“Stiže mi mnogo pisama i ima ih mnogo na koja treba da odgovorim, a sa saradnicima se dogovaram da prvo odgovaram našem narodu, običnim ljudima koji imaju probleme. Političarima da odgovaram, a ima ih raznih i iz Beograda i Prištine, ne pada mi na pamet – ni da čitam, ni da odgovaram”, dodao je.

Obratio se, kako je rekao, i “onim velikosrbima koji bi da mu drže moralne i patriotske pridike”, rekavši kako za njih “ima samo jednu poruku”: “Nije srpstvo u tome koliko ćete da vičete, arlaučete, već kakve rezultate imate na kraju i šta ste uradili za narod”.

“Pacolliju ne odgovaram i ne znam šta bih mu odgovorio, a da sam sebi ne ispadnem smešan”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije