Ozonska rupa u 2019. mogla bi biti najmanja u posljednjih 30 godina

Uvjeti za raspad ozona pojavljuju se svake godine kad Antarktik izlazi iz zime (EPA)

Ozonska rupa nad Antarktikom ove godine mogla bi biti najmanja u posljednjih 30 godina, kažu naučnici.

Analiza raspadanja tog plina visoko u atmosferi pokazuje da ove godine nije tako veliko kao obično u ovom dijelu godine.

Evropska služba za posmatranje atmosfere Kopernik (CAMS) kaže da je veličina rupe upola manja nego što je uobičajeno u septembu.

Stručnjaci CAMS-a, smještenog u Readingu u Velikoj Britaniji, sljedećih dana očekuju stabilne nivoe ozona ili manji pad, piše u utorak BBC.

Ozon je molekula koja se sastoji od tri atoma kisika i odgovoran je za filtriranje štetnog ultraljubičastog zračenja sa Sunca.

Plin se stvara i raspada u stratosferi, 20 do 30 kilometara iznad Zemlje.

U čistoj atmosferi, ciklus proizvodnje i raspadanja u ravnoteži je. No, iz nje ga izbacuju hemikalije koje sadrže hlor i brom, što rezultira padom koncentracije ozona (ozonska rupa), najviše u Antarktičkom prstenu u septembru i oktobru.

Destabiliziran proces raspada ozona

Protokol iz Montreala, potpisan 1987, pokušava poboljšati situaciju tako što zabranjuje proizvodnju i upotrebu hemikalija koje najviše oštećuju ozonski omotač.

Ozonska rupa prošle sedmice obuhvatala je pet miliona km2, a u isto vrijeme lani više od 20 miliona km2.

Godine 2017. prostirala se više od 10 miliona km2, što znači da varira od godine do godine.

Uvjeti za raspad ozona pojavljuju se svake godine kad Antarktik izlazi iz zime, a reakciju potiče ponovna pojava sunčanog vremena u hladnoj stratosferi.

I dok je proces smanjivanja omotača ove godine počeo ranije nego obično, skratio ga je neočekivan toplotni događaj koji je temperaturu stratosfere podigao za 20 do 30 stepeni, destabilizirajući proces raspada ozona, pojašnjavaju stručnjaci.

Izvor: Agencije