Oglasi

Ova nedjelja odlučujuća za rješavanje krize Žutih prsluka

Macron će imati sastanke s ministrima i ekonomistima u cilju organizovanja javne nacionalne debate.
Macron očekuje za tu debatu podršku gradonačelnika i lokalnih vlastiEPA

Francuska vlada ove nedjelje radi na usvajanju mjera koje je predsjednik Emmanuel Macron nedavno obećao za rješavanje krize Žutih prsluka i okončavanje općeg nezadovoljstva građana, javila je agencija AFP.

Macron, koji je suočen s najvećom krizom od dolaska na vlasti u maju 2017. godine, odgodio je put u Bijaric na jugu zemlje, da bi radio na organizovanju nacionalne debate kako bi građani mogli da utiču na političke odluke.

Francuski predsjednik, za kojeg je rješavanje krize prioritet njegove agende, danas će imati sastanke s ministrima i ekonomistima u cilju organizovanje "javne nacionalne debate" čiji će detalji biti saopšteni tokom nedjelje, prenijeli su mediji.

Podrška u debati

Izvori bliski Macronu naveli su da predsjednik očekuje za tu debatu podršku gradonačelnika i lokalnih vlasti a glavne teme će biti između ostalih, porez, ekološka tranzicija i imigracija.

Najavljene mjere nisu uspjele da u potpunosti ubijede pokret Žutih prsluka koji je naveo da će napraviti spisak zahtjeva u svjetlu predstojećih izbora za Evropski parlament naredne godine.

Francuske vlasti su navele da je ekonomija od početka mobilizacije pokreta 17. novembra pretrpjela štetu od oko dvije milijarde eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.