Otvoren Islamski centar u Rijeci

Islamski centar u Rijeci svečano je otvoren u subotu u prisustvu brojnih vjernika i predstavnika vjerskih zajednica, najviših hrvatskih državnih dužnosnika i brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva a formalno su ga otvorili predsjednici RH Ivo Josipović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i katarski ministar za vjerska pitanja Gajs bin Mubarek al-Kuwari.

Svečani skup, koji je vodio glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, pozdravili su, uz riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i vršitelja dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik RH Ivo Josipović, izaslanik predsjednika Vlade RH predsjednik Komisije za odnose Vlade RH s vjerskim zajednicama i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, šef izaslanstva EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enzo Rodinis.

Šest kupola

Pozdravne govore održali su ministar za vjerska pitanja Katara Gajs bin Mubarek al-Kuwari, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftija Aziz Hasanović, reis-ul-ulema Husein Kavazović, glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enco Rodinis te predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Ekrem Budimlić.

Na kraju svečanosti, dovu, odnosno molitvu je predvodio bivši muftija Islamske zajednice u Zagrebu Ševko Omerbašić.

Otvaranju Islamskog centra prisustvovalo je više hiljada vjernika, a svečanost je prenosila Hrvatska televizija. Među mnogim gostima je bio i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Islamski centar, mjesto molitve i okupljanja 10 do 12 hiljada građana islamske vjeroispovijesti u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, već je, kako ističu u Islamskoj zajednici, prozvan najljepšom džamijom u Evropi.

Kroz njegovih šest kupola i strukturu prepoznaje se idejni projekt pokojnog kipara Dušana Džamonje, a materijalima i okolišem uklapa se mediteransko podneblje.

Džamonjinu ideju su u stvarnost pretočili arhitekti Darko Vlahović i Branko Vučinović. Ukupna površina građevine je oko 5.300 kvadratnih metara.

Ima četiri etaže na kojima su džamija s pratećim prostorijama, uredi uprave Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, kongresni centar, dvorana, restoran, društvene prostorije, stanovi, ima i podzemnu garaža.

Minaret je visine 23 metra.

Investitor je Medžlis Islamske zajednice Rijeka s brojnim sponzorima i darivateljima. Najviše novca za izgradnju centra darovao je katarski emir Hamad bin Khalifa al-Thani, čije će ime nositi kongresni centar, prenosi Fena.

Izetbegović: Dobro mjesto za život

Temeljni kamen položen je 3. oktobra 2009. a gradnja je počela u martu 2010. godine. Centar je sagrađen na sjeverozapadu Rijeke, neposredno uz riječku obilaznicu. Radove je izvodila kompanija GP Krk.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je tokom svečanosti otvaranja kazao: “Novootvoreni Islamski centar ovdje u Rijeci je ponos Hrvatske, ponos je Rijeke, i iznimno važan vjerski objekt. Hrvatska jamči svim svojim građanima prava i slobode, u to spada pravo na vjeroispovijest.”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, u svom  govoru na svečanom otvorenju Islamskog centra, izrazio je uvjerenje da će stabilnost i prosperitet biti ključne odrednice budućih odnosa regiji, javio je dopisnik agencije Anadolija.

“Uvjeren sam da smo svi zajedno na novom početku i da će stabilnost i prosperitet biti ključne odrednice budućih odnosa u ovom dijelu Evrope”, poručio je Izetbegović, podsjećajući na svoju prošlosedmičnu posjetu Beogradu, tokom koje je “osjetio dobru volju kod ključnih ljudi državnog vrha Srbije. Volju da se ide naprijed, da se gleda u budućnost, ne gurajući pod tepih istinu o prošlosti”.

On je ukazao na historijsku težinu i snagu poruka upućenih u subotu iz Hrvatske.

“Poruke koje danas upućujemo iz Hrvatske imaju svoju istorijsku težinu i snagu o kojoj će svjedočiti i buduće generacije. Pogotovo što ih zajednički i iskreno šaljemo tek nepuna dva mjeseca prije nego što će Republika Hrvatska postati punopravna članica Evropske unije”, kazao je Izetbegović.

On je izrazio uvjerenje da će i BiH u najskorije vrijeme postati dio velike evropske porodice zemalja jer, “narodi i građani Bosne i Hercegovine to zaslužuju, unatoč svim poteškoćama s kojima se na evropskom putu suočavaju”.

Izetbegović je istakao da je Hrvatska dobro mjesto za život Bošnjaka muslimana, a način na koji je riješen njihov status može biti primjer i drugim evropskim zemljama.

“Mi muslimani vjerujemo u ajet iz Kur'ana časnog u kojemu stoji da je ‘Bog različite narode na zemlji stvorio kako bi se upoznavali’. Znamo da ćemo na ovom svijetu nastaviti živjeti zajedno, jedni pored drugih ili jedni sa drugima, pa je potpuno pogrešno težiti dominaciji jednih nad drugima”, rekao je naglašavajući da su “naše različitosti naše bogatstvo, nikako nedostatak. Na međusobnom poštovanju i uvažavanju trebamo graditi budućnost. Za to nema bolje simbolike od ove današnje”. 

“Vjerujem da hiljadu i jedan kilometar naše međusobne granice, koja će uskoro postati i granica Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, neće biti nikakva ‘željezna zavjesa’, nego da ćemo zajednički tu granicu ispuniti tačkama spajanja i još intenzivnije saradnje”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, današnji događaj, u svojoj punoj pozitivnoj simbolici, nadilazi kontekst odnosa dvije susjedne zemlje i šalje dobre signale cijelom svijetu, “a posebno ovoj našoj regiji nakon svih dramatičnih dešavanja u bliskoj prošlosti”.

Katarski ministar za vjerska pitanja Gajs bin Mubarek al-Kuwari kazao je kako će Islamski centar u Rijeci biti centar dijaloga i i da će biti otvoren za sve a ne samo za muslimane.

“Očekujemo da ostvari svoju misiju, a misija je da širi toleranciju i suživot u ovako multikulturalnom, multinacionalnom i multireligijskom gradu kao što je Rijeka”, kazao je gost iz Katara, al-Kuwari.

Hrvatska je zrelo društvo, otvoreno za sve svoje građane i zato je zaslužila mjesto u srcima svih nas, poručio je u svom govoru na otvorenju Islamskog centra reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, kazavši da je “ovo veliki dan za muslimane Hrvatske i za samu Hrvatsku”.

Poruka Evropi, cijelom svijetu

„Zajednica muslimana u ovom gradu sagradila je svoj dom, džamiju u kojoj će se spominjati Božije ime. Hram u kojem će se očitovati zahvalnost Stvoritelju svjetova i u kojem ćemo iskazivati svoju poniznost zbog njegove veličine. Ovo je veliki dan za Republiku Hrvatsku. Na njenoj teritoriji, u okviru njenih granica, njeni građani su osvojili svoju slobodu, svoje pravo da se u toj zemlji osjećaju svoji na svome. To je civilizacijsko dostignuće vrijedno velikog poštovanja“, istakao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, u ovoj džamiji “obitava naš duh i naš identitet u kojem mi jesmo muslimani, baštinici Ibrahimove vjere u jednog boga zajedno sa kršćanima i jevrejima.”

On je istakao da Hrvatska danas iz Rijeke u šalje poruku u svijet, ljudima u Evropi, islamskom svijetu, da svima njima podjednako pripadaju istok i zapad.

„Hrvatska je zrelo društvo otvoreno za sve svoje građane i sve vjerske skupine i zbog toga je zaslužila svoje mjesto u srcima svih nas“, rekao je Kavazović i dodao da je grad Rijeka bio i ostao grad otvorenih kapija za svakoga ko dolazi u miru i ima šta da ponudi.

Zagrebački muftija Aziz Hasanović je ocijenio kako je današnji dan “međaš u povijesti za Rijeku i cijelu Hrvatsku, multikulturnu, multinacionalnu i demokratsku zemlju. Ona daje primjer kako se rješavaju muslimanska pitanja, ali i primjer muslimanskim zemljama kako rješavati kršćanska pitanja”, istaknuo je.

Izrazio je nadu da će centar biti početak kvalitenije “suradnje Hrvatske i Katara na raznim poljima, da će ojačati turisitčku ponudu ovog kraja ali i biti mjestom sprječavanja svih vrsta radikalizama koje iskrivljavaju islam.”

Izvor: Al Jazeera i agencije