Otkriće tajnog povećanja plata ministrima razbjesnilo Palestinu

Komentari Palestinaca na Facebooku pokazuju kako bijest javnosti raste (EPA)

Palestinska vlada obavezala se da će obustaviti tajno povećanje ministarskih plata, rekao je izaslanik UN-a, nakon što je svjedočio usponu bijesa.

Dokumenti koji su procurili na internetu pokazuju da je 2017. palestinski lider Mahmoud Abbas u tajnosti pristao da poveća mjesečna primanja ministrima za 67 posto, dakle sa 3000 dolara na 5000 dolara i da je povećao drugim ministrima plate sa 4000 na 6000 dolara.

Prema pisanju AP-a povećanja su držana u tajnosti a potvrdila su ih dvojica viših Abbasovih zvaničnika uprkos tome što je još 2004. donesen zakon kojim se definiraju ministarske plaće.

Zvaničnici su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, jer nisu ovlašteni da o tim pitanjima razgovaraju sa medijima.

Otkrivanje podataka od strane anonimne online grupe “Against the Current” došlo je u vrijeme kada se vlada suočava s očajnim finansijskim stanjem.

Nikolaj Mladenov, specijalni UN-ov koordinator za bliskoistočni mirovni proces, rekao je da je nedavno razgovarao sa novim palestinskim premijerom Mohammadom Shtayyehom koji se složio da poništi povećanja.

Palestina prinuđena posuđivati novaca

“U vrijeme kada se palestinski narod bori sa ekonomskim teškoćama, kada se smanjuju plate u Gazi, ovakve odluke logično je da ljute narod“, napisao je Mladenov na Twitteru u reakciji na odluku o povećanju plata.

„Razgovarao sam sa Shtayyehom koji se obavezao da će obustaviti ovu praksu i sprovesti istragu“, dodao je.

Ranije je palestinski premijer rekao da je Palestina bila prinuđena u posljednjih nekoliko mjeseci pozajmljivati novac i da je Abbas i apelirao na finansijsku sigurnost tokom netom održanog arapskog i islmaskog samita u Meki u Saudijskoj Arabiji.

Komentari Palestinaca na Facebooku pokazuju kako bijest javnosti raste zbog takvog ponašanja.

Palestinske vlasti bile su primorane da prepolove plate mnogim zaposlenicimau proteklih nekoliko mjeseci a naročito nakon ulaska u finansijski sukob sa Izraelom.

Izvor: Al Jazeera i agencije