Otkazano planirano polaganje zakletve u Mauthausenu

Mauthausen je mjesto u kojem su se dogodili stravični zločini, podsjećaju odgovorni u Memorijalnom centru (EPA)

Nova ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner otkazala je planirano polaganje zakletve vojnika u bivšem koncentracijskom logoru u Mauthausenu, prenosi Tanjug.

Bivši ministar odbrane Mario Kunasek zakazao je polaganje zakletve regruta u ozloglašenom logoru za 30. april, što je izazvalo brojne diskusije.

Naučno vijeće Memorijalnog centra Mauthausen preporučilo je da polaganje zakletve vojnika ne bude održano u Mauthausenu, što je nova ministrica prihvatila.

Upoznati ljude sa strahotama logora

Zastupnica Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Sabine Schatz kritizirala je da je problematično da vojnici polažu zakletvu u memorijalnom centru kojim se održava sjećanje na zločine.

Predsjednik Komiteta za Mauthausen Willi Mernyi istakao je da je i na obilježavanju godišnjice oslobađanja logora želja bivših interniraca i rodbine žrtava da na svečanosti ne učestvuje vojska.

Međutim, zbog simbolike je ocijenio da možda ne bi bilo loše da vojnici polažu zakletvu na mjestu za apel u Mauthausenu na kojem su se dogodili stravični zločini, ali da se prethodno upoznaju sa strahotama počinjenim tu.

Izvor: Agencije