Oglasi

Otkazan godišnji bal u bečkoj Operi

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kaže da bi zbog korona virusa bilo neodgovorno prirediti Bal kao i obično.
Austrijska vlada odlučila je odgoditi jedan od najvažnijih mondenskih godišnjih skupova evropske političke, ekonomske i umjetničke eliteEPA

Čuvenog godišnjeg bala u bečkoj Operi neće biti idućeg februara zbog korona virusa, objavila je danas austrijska vlada.

Taj bal, koji u raznim oblicima postoji još od 1814. godine, kada je uveden radi razonode aristrokratije tokom Napoleonovih ratova, prethodni put je bio otkazan 1991. godine, zbog Zaljevskog rata.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je novinarima, nakon sjednice Vlade, danas saopštio da bi „zbog zdravstvene situacije bilo neodgovorno prirediti Bal kao obično“, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Taj bal, koji se trebao održati 11. februara, jedan je od najvažnijih mondenskih godišnjih skupova evropske političke, ekonomske i umjetničke elite.

Demonstracije protiv Bala

Od 1987. godine su ga pratile ljevičarske demonstracije „Opernbaldemo“, protiv vrste kapitalizma koju predstavljaju, kako demonstranti vide, mnogi iz elite koji su na Operskom balu.

Državni sekretar za kulturu Andrea Mayer rekao je da je za godišnji bal potrebna duga priprema, ali da zbog pandemije ne može da se kaže niti da li bi uopšte bilo moguće okupiti 7.000 ljudi da bi plesali. 

Početkom ovog mjeseca je znameniti bečki Hotel Sacher, gdje se zvanice tradicionalno okupljaju pred početak balske večeri u Operi, objavio da otpušta četvrtinu zaposlenih - sto ljudi, zbog ovogdišnjeg pandemijom izazvanog nedolaska njegove svjetske klijentele.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.