Otkaz u Googleu zbog širenja spolnih stereotipa

Potez, koji nije zvanično potvrđen iz Googlea, dodao je gorivo na vatru kontraverzi o tome da li „politička ispravnost“ u kompaniji guši pravo slobode govora (Reuters)

Internetski div Google otpustio je inženjera koji je u središtu skandala u Silikonskoj dolini od prošle sedmice nakon što je odobrio interni dokument u kojem se navodi kako postoje biološki razlozi u nejednakosti spolova u tehnološkoj industriji.

James Damore, inženjer koji je napisao dokument, potvrdio je gubitak posla i naveo u emailu za agenciju Reuters u ponedjeljak kako je dobio otkaz zbog „stalnog ponavljanja stereotipa o spolovima“.

Damore je naveo kako istražuje sve pravne puteve, te kako je, prije dobijanja otkaza, poslao američkom Državnom odboru za odnose na poslu (NLRB) tužbu u kojoj tereti menadžment Googla da ga pokušava ušutkati izazivanjem srama.

„Nelegalno je praviti odmazdu na optužbu NLRB-u“, napisao je u mailu.

Potez, koji nije zvanično potvrđen iz Googlea, dodao je gorivo na vatru kontroverzi o tome da li „politička ispravnost“ u kompaniji guši pravo slobode govora.

Istraga Ministarstva rada

Iz Googlea su za agenciju AFP kazali kako „ne mogu komentirati slučajeve pojedinačnih uposlenika“.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai poručio je u ponedjeljak uposlenicima kako dijelovi spornog dokumenta „krše naš Pravilnik ponašanja i prelaze liniju tako što promoviraju štetne stereotipe o spolovima na našim radnim mjestima“, navodi se u internom dokumentu Pichaija koji je dobila agencija Reuters.

Debata o tretmanu prema ženama u tehnološkoj industriji, gdje dominiraju muškarci, divlja godinama. Tvrdnje o stalnom seksualnom zlostavljanju u redovima kompanije Uber Technologies i u drugim firmama dovele su do promjena uprava.

Američko Ministarstvo rada istražuje da li Google nezakonito plaća ženama manje nego muškarcima. Ove navode kompanija negira.

Izvor: Agencije