Osumnjičeni za ubistvo migranta predati Tužilaštvu KS-a

Trojica Pakistanaca, privedeni zbog incidenta u Ušivku, predati su Tužilaštvu Kantona Sarajevo (Fena)

Tužilaštvo Kantona Sarajevo još uvijek utvrđuje identitet migranta koji je podlegao u nedjelju ujutro nakon povreda zadobijenih uslijed tuče u blizini migrantskog kampa Ušivak kod Hadžića.

Iz Tužilaštva KS-a potvrđeno je za Al Jazeeru da je završena obdukcija tijela nastradalog migranta, ali da njegov identitet još uvijek nije potvrđen, što je proces koji bi mogao potrajati.

Iz policije KS-a je ranije saopćeno da je mladić u momentu pronalaska bio komunikativan, da je policajcima rekao svoje ime i prezime, kao i to da je državljanin Pakistana.

S obzirom na to da kod sebe nije imao dokumente, Tužilaštvo KS-a potvrđuje istinitost tih podataka.

Trojica Pakistanaca, privedeni zbog ovog incidenta, predati su Tužilaštvu KS-a, potvrdio je Al Jazeeri Alem Hamzić, glasnogovornik ovog tužilaštva.

U BiH trenutno oko 7.000 migranata

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u Bosni i Hercegovini se trenutno nalazi između 7.000 i 7.500 migranata.

Najveći broj njih smješten je u centrima Bira, Borići, Sedra i Miral u Bosanskoj krajini, u centru Salakovac kod Mostara i Ušivak kod Hadžića.

Dio migranata boravi i u privatnim smještajima, dok je IOM upozorio na oko 2.000 migranta koji žive u nehumanim uslovima, kakav je šatorski kamp Vučjak kod Bihaća.

Prema podacima domaćih vlasti, u Bosni i Hercegovini je od 2018. godine do danas registrirano skoro 50.000 ilegalnih migranata, koji sa Bliskog istoka i iz Afrike takozvanom Balkanskom rutom preko Bosne i Hercegovine prelaze u Evropsku uniju.

Jedan od ključnih poblema sigurnosim agencijama predstavlja identifikacija ilegalnih migranata.

Izvor: Al Jazeera