Ostaci rakete ranili 26 osoba u S. Arabiji

Najmanje 26 osoba povrijeđeno je nakon pada ostataka balističke rakete koja je iz Jemena ispaljena ka Saudijskoj Arabiji, a koju je saudijska protivzračna odbrana presrela i oborila, prenose agencije.

Glasnogovornik prosaudijske koalicije Turki al-Maliki saopćio je kako su saudijske snage presrele i srušile projektil kojeg su pripadnici pobunjeničkog pokreta Husi iz provincije Saada ispalili na pogranični saudijski grad Najran.

Šef Civilne zaštite u Najranu Abdulhalik al-Kahtani je za agenciju SPA kazao kako je povrijeđeno najmanje 26 osoba, uključujući i dvoje djece. Isti izvor javlja kako je 15 osoba lakše povrijeđeno, a da je 11 pacijenata hospitalizirano.

Duboka kriza

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Pobunjeni Husi sa sjevera Jemena su u protekle tri godine ispalili blizu 200 raketa na teritorij Saudijske Arabije. U tim napadima ubijeno je najmanje 112, a ranjeno nekoliko stotina civila.

Izvor: Agencije