Osporavanje programa ‘Domoljubne koalicije’

Najveći rivali na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj biće trenutno vladajući Stranka demokratske partije i najveća opoziciona stranka-Hrvatska demokratska zajednica.

Obje velike stranke na izbore izlaze u koaliciji. HDZ je okupio sedam manjih stranaka, partneri su im liberali, pravaši, seljaci. Zovu se ‘Domoljubna koalicija’. U septembru su potpisali koalicijski sporazum.

Nazvali se ‘Domoljubnom koalicijom’, jer – samo ime kaže – ljube domovinu. Na izbore izlaze ohrabreni odlukom Vrhovnog suda, koji je ukinuo presudu za Fimi mediju i suđenje vratio na početak.

Privredni program

Tom presudom HDZ je bio osuđen za korupciju i proglašen je zločinačkom organizacijom.

“Ne možemo mi biti zločinačka organizacija, jer ova stranka je stvorila hrvatsku državu, predvođena dr. Tuđmanom. Naša ljubav prema Hrvatskoj jača je od bilo čega. I zato, da nad Hrvatskom pada blato mi ćemo tu Hrvatsku uvijek voljeti”, kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Oni će, kažu, izvući Hrvatsku iz blata. Smanjit će poreze, provesti reformu obrazovanja i javne uprave, a svakom novorođenom djetetu dat će hiljadu eura.

“Ovo su izbori koji okreću Hrvatsku našom pobjedom prema spasu. I u tome moramo uspjeti, to je povijesna odgovornost i težina na leđima svakog od nas. I mene i svih vas, svi imamo istu odgovornost, jer svi isto volimo Hrvatsku”, istakao je Karamarko.

Privredni su im program i politički protivnici i analitičari proglasili nerealnim.

“To su pitanja na kojima se najlakše stječe pozornost birača, to su pitanja na kojima se najlakše igra na kartu emocija i koja će svaki birač razumjeti i prihvatiti. Mislim da ne griješe kad ustrajavaju na ovim temama, jer tu se najbolje osjećaju, pitanje je samo može li se s tim temama voditi država kasnije”, tvrdi politički analitičar Boško Picula.

Izbori u nedelju

Najviše udesno u toj koaliciji su pravaši. Njima je, kažu, najvažniji dignitet domovinskog rata, položaj veterana, te vraćanje pokroviteljstva hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu.

“Također, mi ćemo inzistirati na ovom dijelu da nijedan zločin ne može ostati nekažnjen, pa tako ni zločini za vrijeme bivše Jugoslavije, za vrijeme komunizma”, kazao je Ivan Tepaš iz Hrvatske stranke prava.

“Kako se vi kao liberali ideološki nosite što ste u koaliciji s tvrdim pravašima? Gledajte, to su pitanja koja se postavljaju samo u Hrvatskoj. Mi se stalno vraćamo na te ideološke podjele. Gospodarstvo je u prvom planu”, potvrdio je Darinko Kosor iz Hrvatske socijalno liberalne stranke.

Birači će svoje reći u nedjelju. U HDZ-u su uvjereni da će ‘Domoljubna koalicija’ pobijediti na izborima i formirati novu Vladu.

Izvor: Al Jazeera